Kde inde môže byť povolené miešať jablká a hrušky ako v kuchyni? Práve teraz je správny čas pustiť sa do receptov, v ktorých hrajú jednu z hlavných alebo vedľajších rol. Zmapovali sme, ako naložiť s jablkami, hruškami, ale aj s ďalším ovocím, ktoré práve dozrievajú.

Príprava ovocných štiav, zaváranín, lekvárov a džemov či sušenie ovocia sú klasika. S ovocím sa dá čarovať aj inak. Pridať ho môžeme do šalátov, ale aj do pečených či varených pokrmov. Niektoré recepty sú bežné, iné zasa majú potenciál aspoň raz za čas ozvláštniť naše domáce „menu“ – na sladko aj na slano, s mäsom i bez mäsa.

Jablká

Nie je nič jednoduchšie, ako nastrúhať čerstvé jablko do ovsenej kaše, pridať lyžičku medu a zdravé raňajky sú na svete. Patríte k milovníkom syrových jedál? Bryndza, ale aj iné druhy čerstvých syrov chutia s jablkami nakrájanými na mesiačiky vynikajúco. Stačí pridať napríklad pár kvapiek balzamikového octa, alebo syr a jablká pridať do svojho obľúbeného šalátu. Jablká sa dajú grilovať aj piecť. Výborné sú pečené jablká s jogurtom. Rúru predhrejme na 180 °C, do jabĺčok vložíme napríklad sušené brusnice, pokvapkáme citrónovou šťavou a potrieme lyžičkou medu. Pečieme pol hodiny a podávame s jogurtom gréckeho typu. A v neposlednom rade jablká dokážu obohatiť chuť pečenej hydiny. Kačica, ale aj kura pečené na jablkách môžu byť hviezdami budúceho nedeľného obeda.

EXTRA TIP: Tradičný americký Apple Pie alebo jablkovú štrúdľu zbožňujeme. Ale skúsili ste niekedy natrieť obyčajný krajec chleba kačacím tukom a k nemu si zahryznúť do jablka? Budete prekvapení, aká je takáto obyčajná kombinácia neobyčajná.

Hrozno

Jednohubky zo syra a hrozna či syrové misy s hroznom sú úplná klasika. Hrozno dokáže lahodne doplniť aj chuť rôznych šalátov. Veľmi dobre chutí napríklad v šalátoch s rukolou, vajíčkom a mozzarellou. Čerstvé bobuľky hrozna sa krásne hodia do bublanín alebo do tvarohových koláčov. Ak by ste si radi upiekli nejaké mäso, stavte na kačicu. Kačicu môžete s hroznom piecť, alebo si pripraviť šalát s pečenými kačacími prsami, do ktorého pridáte okrem tradičných šalátových ingrediencií aj na polovičky prekrojené hroznové bobule.

EXTRA TiP: Hrozno sa hodí k receptom, do ktorých bežne používame víno. Vyskúšajte napríklad ku kaprovi na víne pred dopečením pridať pár bobuliek hrozna. Tradičný pokrm tak dostane sezónny šmrnc.

Hrušky

Sladká chuť hrušky sa výborne dopĺňa s orechmi a so syrmi. Hruškové carpaccio s parmezánom, kozím syrom alebo s chuťovo výrazným syrom s plesňou bude skvelým predjedlom pri akejkoľvek príležitosti. S hruškami sa dá vyhrať aj pri príprave sorbetov alebo rôznych druhov crumble – posýpku môžeme kombinovať s hruškami, ale pridať môžeme aj jablká, či iné ovocie, ktoré máme po ruke. Hrušky chutia dobre aj s pečeným bravčovým mäsom a vynikajúcu službu dokážu urobiť aj pečienkam. Nakrájané na tenké plátky sa hodia aj k pečeňovým nátierkam.

EXTRA TiP: Hruškové koláče chutia vynikajúco v kombinácii s mandľami a kôrou či šťavou z citrónov.

Slivky

Slivkové gule sú slovenská klasika a recepty na slivkové koláče sú poklady, ktoré sa u nás dedia z generácie na generáciu. Slivky sa však hodia aj do slaných pokrmov, predovšetkým k pečenému či dusenému bravčovému a hovädziemu mäsu. 

EXTRA TiP: Pripravte si do zásoby slivkovú čokoládu. Rozvarte 2 kg zrelých sliviek, prepasírujte ich, pridajte pol kila cukru a 200 g kvalitného kakaa. Výborná je k pareným buchtám, ale aj k rôznym koláčom či slivkovým guľkám.

Broskyne

Kuracie prsia zapečené s broskyňou niektorí milujú, iní ich pokladajú za kulinárny prehrešok, v každom prípade však kombinácia broskyňa, kuracie mäso a syr nestráca na popularite. Na nasledujúcej strane sme preto prichystali recept, ktorý je ozvláštnený ešte o jednu sezónnu ingredienciu. Broskyňové koláče sú klasika, ktorou sa zavďačíme snáď každému. Broskyne urobia dobrú službu aj šalátom. Vynikajúce sú v kombinácii s mozzarellou a proschiuttom – nakrájané čerstvé alebo zľahka ugrilované a potreté medom.

EXTRA TiP: Ochutnajte broskyňovú salsu s koriandrom. Recept je jednoduchý. Zmiešame na kocky nakrájanú ošúpanú i neošúpanú broskyňu, najemno nakrájanú cibuľu, chilli papričku, nasekaný koriander, 2 lyžice olivového oleja, šťavu z citróna a soľ. Podávame napríklad s teplými hriankami. 

Foto: Shutterstock