Žerucha jedlu dodá príjemnú sviežu, trochu ostrejšiu korenistú chuť. Môžete si ju vypestovať v škrupinách od vajíčka. Získate nielen prospešnú ingredienciu z najrýchlejšie rastúcej vitamínovej bomby, ale aj nápaditú dekoráciu. Prinášame 11. diel zo série o bylinkách - tentokrát zázračne zdravej bylinke - žeruche.

Čerstvo natrhaná žerucha, ktorou posypeme krajec chleba, nás obdaruje mnohými látkami, čo naše jarnými nástrahami skúšané organizmy určite ocenia. Obsahuje bielkovinu, vlákninu, vápnik, železo, draslík, sodík, a vitamíny A, B6, C, E, K a riboflavín. Žerucha je skvelá napríklad v tom, že pomáha fungovaniu správneho metabolizmu, vďaka čomu ju často detoxikačných kúr. Dokonca pomáha  stráviť mastné jedlá.

Osivo, vata a škrupinky

Jej účinky vraj poznal aj otec západnej medicíny Hippokrates, ktorý si postavil svoju nemocnicu pri potoku, aby mal k žeruche stály prístup. Vy sa kvôli nej nemusíte presťahovať k vode, bude vám stačiť ste použili napríklad pri pečení. Vypláchnete ich čistou vodou a naplníte vatou. Vatu postriekate vodou tak, aby bola úplne mokrá. Ako už isto viete, dostatok vody je na vyklíčenie žeruchy kľúčový. Do vaty nasypete osivo žeruchy. Vajíčka vložíte do obalov a položíte ich na svetlé miesto. Čím viac svetla, tým rýchlejšie vyklíčia a vyrastú. Potom už len každý deň skontrolujete vlhkosť vo vnútri škrupinky a po piatich dňoch môžete začať svoju žeruchu používať pri ochucovaní. Jej pikantná chuť sa veľmi dobre hodí na konečnú úpravu šalátov a nátierok.

Foto: Shutterstock