Bez šalátu by to nešlo! Zemiakový šalát sa stal tradičným jelom, ktoré sa v slovenských dokámcnostiach na štedrovečernom stole udomácnilo už dávno. Pripravte si túto klasiku podľa nášho receptu.
Počet porcií: 6
Príprava: 60 minút + odležanie
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov typu
- 150 g sterilizovaného hrášku
- 10 sterilizovaných kyslých uhoriek
- 3 veľké mrkvy
- 2 cibule
- 1 lyžica octu
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
Zálievka:
- 2 lyžice uhorkového nálevu
- 250 g majonézy
- 100 g kyslej smotany
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.
V druhom hrnci uvaríme mrkvu. Medzitým nakrájame cibuľu na kocky a povaríme ju v 100 ml vody spolu s cukrom, octom a so soľou asi 5 minút. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocôčky
a polejeme cibuľovou zálievkou. Kyslé uhorky a uvarenú mrkvu nakrájame na kocky a pridáme spolu s hráškom k zemiakom. V mise zmiešame všetky ingrediencie uvedené v prísadách na zálievku a prelejeme ňou šalát. Dôkladne zamiešame, dochutíme a necháme odpočívať v chlade ideálne cez noc. podávame s rybou alebo s pečeným mäsom.