Bez šalátu by to nešlo! Zemiakový šalát sa stal tradičným jelom, ktoré sa v slovenských dokámcnostiach na štedrovečernom stole udomácnilo už dávno. Pripravte si túto klasiku podľa nášho receptu.

Počet porcií: 6 
Príprava: 60 minút + odležanie 

Ingrediencie:

  • 1,5 kg zemiakov typu
  • 150 g sterilizovaného hrášku
  • 10 sterilizovaných kyslých uhoriek 
  • 3 veľké mrkvy 
  • 2 cibule
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru 

Zálievka:

  • 2 lyžice uhorkového nálevu
  • 250 g majonézy
  • 100 g kyslej smotany 
  • mleté čierne korenie
  • soľ 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť.
 V druhom hrnci uvaríme mrkvu. Medzitým nakrájame cibuľu na kocky a povaríme ju v 100 ml vody spolu s cukrom, octom a so soľou asi 5 minút. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocôčky 
a polejeme cibuľovou zálievkou. Kyslé uhorky a uvarenú mrkvu nakrájame na kocky a pridáme spolu s hráškom k zemiakom. V mise zmiešame všetky ingrediencie uvedené v prísadách na zálievku a prelejeme ňou šalát. Dôkladne zamiešame, dochutíme a necháme odpočívať v chlade ideálne cez noc. podávame s rybou alebo s pečeným mäsom.