Neodmysliteľná klasika a súčasť azda každého tradičného štedrovečerného menu v našich končinách. Viete, ako pripraviť skutočne nezabudnuteľný a chuťovo vyšperkovaný zemiakový šalát?

Časová náročnosť: 60 minút + odležanie

Ingrediencie (6 porcií):

  • 1,5 kg zemiakov typu A
  • 4 cibule
  • 100 g sterilizovanej sladkej kukurice
  • 150 g sterilizovaného hrachu
  • 8 sterilizovaných kyslých uhoriek
  • 3 veľké mrkvy
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru

Na zálievku

  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice uhorkového nálevu 250 g majonézy
  • 2 lyžice tatárskej omáčky
  • 4 lyžice plnotučného mlieka
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Zemiaky uvarte v šupe a nechajte vychladnúť. Medzitým nakrájajte cibuľu na kocky, povarte asi 5 minút v 100 ml vody spolu s cukrom, soľou a octom. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocôčky a polejte ich cibuľovou zálievkou. Uhorky a uvarenú mrkvu nakrájajte na drobné kocky a pridajte k zemiakom. Vmiešajte kukuricu a hrach. Nakoniec suroviny na zálievku rozmixujte a polejte ňou šalát. Nechajte cez noc odpočívať a servírujte k rybe.

 

Autor: Jana Illéšová