Zemiakové lokše sú známa klasická pochúťka starých mám. Ideálne sú k obľúbenej husacine či kačacine, preto určite oceníte overený recept na ich prípravu.

Počet porcií: 15-20 kusov
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • 1 kg uvarených zemiakov 
  • 300–350 g hladkej múky 
  • 1–2 vajcia
  • soľ 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. necháme vychladnúť. Ideálne cez noc. Ošúpeme a na pomúčenej doske roztlačíme. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Rukami vyvaľkáme valec, ten narežeme na menšie 2 cm kúsky, z ktorých vyvaľkáme placky. Pečieme ich nasucho na platni alebo na panvici z každej strany, kým nevzniknú hnedé fliačiky (približne 2–3 minúty). Upečené placky sa potierajú roztopenou kačacou masťou.