S dozrievaním ovocia sa v mnohých domácnostiach začína zaváracia sezóna. Vytiahneme veľký hrniec, teplomer, množstvo rozličných sklenených pohárikov a o dušu sa ich snažíme párovať s viečkami. Zaprataná je celá kuchyňa, neporiadku nadmieru. Chcete to tento rok skúsiť trochu inak? Zavárajte v umývačke!

Zaváranie a mrazenie je súčasť slovenských domácností už veľmi dlhý čas. No v dnešnej dobe ekologických zmien a bezodpadových trendov nielen v stravovaní zažívajú svoju veľkú obrodu. Nečudo. Zaváranie aj mrazenie sú vynikajúce spôsoby, ako si uchovať potraviny a ich chute čo najdlhšie. A šetria našu Zem. Namiesto toho, aby sme si kupovali zavárané uhorky z opačného konca sveta, môžeme mať vlastné. Zaváranie je zábava, vôbec to nie zložité, ako by sa začiatočníkom mohlo zdať a zároveň si výsledok vlastnej práce budeme väčšmi vážiť. Poďme teda na to!

Zaváranie nie je také zložité, ako by sa začiatočníkom mohlo zdať a zároveň je to spôsob, ako si výsledok svojej práce väčšmi vážiť. Je to tiež vynikajúci spôsob, ako uchovať potraviny a ich chute čo najdlhšie. A šetrí aj našu Zem.

Základ je čistota

Pokiaľ chceme, aby nám zaváraniny vydržali čo najdlhšie a neznehodnotili sa, musíme používať čisté poháre a čisté viečka a takisto aj všetky nástroje, s ktorými budeme pracovať. Taktiež je dôležité, aby bolo dôkladne čisté aj ovocie a zelenina. Zavárame iba zdravé, nepoškodené kusy bez lístkov a stopiek, slivky a čerešne môžeme odkôstkovať, väčšie ovocie či zeleninu nakrájať. Takto pripravené ich vložíme do zaváracích pohárikov a zalejeme zvoleným nálevom. Ovocie a zelenina by mali byť celé ponorené v náleve a ten by mal byť maximálne 1-1,5 cm od viečka. A môžeme zavárať. Spôsobov je hneď niekoľko. Okrem teplovzdušnej rúry, zaváracích hrncov, mikrovlnky, či zavárania na sporáku môžeme použiť aj jednu menej známu metódu – umývačku riadu.

Ako na to?

Umývačku ako prvé môžeme použiť na sterilizovanie pohárov. Zvolíme program s najvyššou teplotou, ale pozor! Nepoužijeme čistiaci prostriedok ani leštidlo! Po skončení programu poháre naplňte. V umývačke sa dajú zavárať napríklad slivky, ktoré nezalejeme nálevom, počas takéhoto zavárania pustia svoju vlastnú šťavu. Zaváraniny ukladáme do umývačky viečkom nahor, približne päť centimetrov od seba systémom malé poháre hore, väčšie dole. Nastavte program s teplotou medzi 70 - 80 °C, ktorý trvá približne dve hodiny.

Táto teplota na zaváranie úplne stačí. Ak vyberiete program s nižšou teplotou, môžu sa zaváraniny pokaziť. Keď sa program skončí, zaváraniny vyberieme s ochrannou rukavicou z umývačky von, klasicky poukladáme viečkom dole na utierku a počkáme, kým vychladnú. Hotovo, teraz umývačku pustíme ešte raz, aby sme umyli špinavé riady od ovocia, či zeleniny. Nezabudnite vložiť čistiaci prostriedok.

Rady a tipy

  • uistite sa, že viečka ani poháre nie sú po okrajoch poškodené, inak by mohol unikať vzduch a zaváranina by sa znehodnotila
  • plody netlačíme do pohárov nasilu, aby sme ich nepoškodili, ale zároveň sa snažíme využiť čo najviac miesta
  • ak ovocie v pohároch zalievate studenou vodou, musí byť voda v hrnci na sterilizáciu tiež studená, ak teplým nálevom, môže byť voda v sterilizačnom hrnci horúca, skrátime tak čas potrebný na sterilizáciu a takto pripravený kompót si zachová viac výživných látok
  • dbajte na to, aby voda pri sterilizácii nesiahala nad poháre, ideálna je výška hladiny do 1/3 pohárov
  • pri sterilizácii hrniec zakryte
  • ak ste sterilizovali poháre so závitovým uzáverom, po vybratí z hrnca ešte raz opatrne dotiahnite
  • pred skladovaním sa uistite, že poháre netečú
  • zaváraniny si označte, na etikety si napíšte dátum výroby a názov obsahu
  • z času na čas je dobré prekontrolovať všetky zaváraniny v špajze, či sú v poriadku
  • pred uložením ovocia do pohárov môžeme pridať štipku soli, zvýrazní sladkú chuť, podobne ako pri pečení
  • na zachovanie živej, prirodzenej farby ovocia či zeleniny dobre poslúži zopár kvapiek citróna
  • k jablkám, hruškám alebo dulám môžeme pridať, klinčeky, badián, aníz a škoricu, ovocie prevoňajú a účinkujú aj ako antioxidanty

Foto: Shutterstock