Ustrice patria k jedným z najvýznamnejších afrodiziák. Ak patríte k náročnejším pripravte si ich podľa receptu Kataríny Nádaskej, ktorá je autorkou knihy Afrodiziaká v slovenskej kuchyni a doprajte si luxusnú pochúťku vo dvojici.

Počet porcií: 4 – 6 
Príprava: 50 minút 

Ingrediencie:

  • 24 miskovitých ustríc (s hmotnosťou 70 – 80 g) 
  • 30 g masla
  • 1 šalotka
  • 25 g múky
  • šťava z jedného citróna 
  • 10 dcl suchého bieleho vína 
  • 1 žĺtok
  • drvené čierne korenie 
  • 5 cl 40 % smotany 

Postup:

Ustrice otvoríme, opatrne vyberieme vnútro a zachytíme šťavu, v ktorej ich zohrejeme na panvici. Len čo sa začnú variť, odložíme z ohňa. posekanú šalotku opražíme na masle. pridáme múku a dobre premiešame, pridáme časť ustricovej šťavy, dochutíme drveným korením. nesolíme. Necháme povariť, prepasírujeme cez sitko a skontrolujeme konzistenciu. Žĺtok rozmiešame v smotane a pridáme do omáčky, ustrice vložíme naspäť do lastúr a zalejeme ich omáčkou. Pod grilom zapečieme dozlatista a podávame.