Ustrice patria k jedným z najvýznamnejších afrodiziák. Ak patríte k náročnejším pripravte si ich podľa receptu Kataríny Nádaskej, ktorá je autorkou knihy Afrodiziaká v slovenskej kuchyni a doprajte si luxusnú pochúťku vo dvojici.
Počet porcií: 4 – 6
Príprava: 50 minút
Ingrediencie:
- 24 miskovitých ustríc (s hmotnosťou 70 – 80 g)
- 30 g masla
- 1 šalotka
- 25 g múky
- šťava z jedného citróna
- 10 dcl suchého bieleho vína
- 1 žĺtok
- drvené čierne korenie
- 5 cl 40 % smotany
Postup:
Ustrice otvoríme, opatrne vyberieme vnútro a zachytíme šťavu, v ktorej ich zohrejeme na panvici. Len čo sa začnú variť, odložíme z ohňa. posekanú šalotku opražíme na masle. pridáme múku a dobre premiešame, pridáme časť ustricovej šťavy, dochutíme drveným korením. nesolíme. Necháme povariť, prepasírujeme cez sitko a skontrolujeme konzistenciu. Žĺtok rozmiešame v smotane a pridáme do omáčky, ustrice vložíme naspäť do lastúr a zalejeme ich omáčkou. Pod grilom zapečieme dozlatista a podávame.