Na svoje by si mal prísť každý. Mäso, klobásky, ryby, syry, kopec zeleniny, bylinkové maslá, dipy. Pre každého to, čo má rád. Tak si predstavujeme veľkú letnú grilovačku. Inšpirujte sa našimi receptmi aj vy!

Počet porcií: 2 
Príprava: 1 hodina 

Ingrediencie:

  • 2 kozie syry typu camembert 
  • 100 g feta syra
  • 200 g tofu
  • 2 cukety
  • 1 červená cibuľa
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 klások kukurice
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žltá paprika 
  • 10 šampiňónov
  • 250 g cherry rajčín
  • 250 g masla
  • 100 g poľníčka 
  • čerstvé bylinky
  • olivový olej
  • ocot balzamiko
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • chilli paprička
  • čierne korenie
  • soľ 

Grilovaný kozí syr

Rozpálený gril vyložíme alobalom, naň položíme syr a grilujeme z oboch strán približne pol minúty z každej strany. pozor, je hotový veľmi rýchlo. 

Grilovaný feta špíz

Cukety nakrájame škrabkou na podlhovasté pásiky. osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a na pár sekúnd ich dáme na rozpálený gril spolu s celými cherry rajčinami. Feta syr nakrájame na kocky, tie obalíme v ugrilovaných cuketových plátkoch a striedavo ponapichujeme na špajdle spolu s ugrilovanými cherry rajčinami. 

Grilovaný kukuricový špíz

Kukuricu 20 minút povaríme. potrieme ju maslom, roztlačeným cesnakom,
soľou a čiernym korením. Nakrájame na kolieska. Červenú a zelenú papriku nakrájame, potrieme olivovým olejom, posypeme grilovacím korením na zeleninu. Striedavo ponapichujeme kolieska kukurice a kúsky paprík na grilovaciu ihlu. grilujeme 12-15 min. dozlatista. 

Grilovaný špíz s tofu, so šampiňónmi a zeleninou

Tofu syr nakrájame nakocky, zalejeme ho lyžicou marinády pripravenej z oleja, pretlačeného cesnaku a sójovej omáčky. papriky, šampiňóny a cibuľu očistíme, nakrájame na rovnaké kúsky a striedavo budeme na ihly napichovať zeleninu s tofu. Ihly pokvapkáme zvyšným cesnakovým olejom, osolíme, okoreníme. Grilujeme 10 minút dozlatista. 

Grilované papriky

Umyté a pozdĺžne nakrájané papriky pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme, osolíme a krátko grilujeme, kým nezmäknú. 

Bylinkové maslo

Pripravíme ho o deň skôr. Zmäknuté maslo zmiešame s obľúbenými bylinkami posekanými najemno (pažítka, petržlenová vňať, koriander, bazalka, kôpor a pod.). Osolíme, okoreníme, pridáme chilli alebo cesnak a dobre premiešame. Dáme do chladničky a na druhý deň použijeme pri grilovaní na potretie zeleniny alebo pečiva. 

Šalát z poľníčka a rajčín

Cherry rajčiny nakrájame na mesiačiky, zmiešame s poľníčkom. pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovým octom, osolíme a okoreníme. 

Foto: Shutterstock