Bravčové koleno je tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne, pravdaže v Bavorsku by asi s týmto tvrdením nesúhlasili. Podáva sa varené alebo pečené, napríklad na pive, s chrenom a chlebom.
Počet porcií: 4
Príprava: 120 minút
Ingrediencie:
- 1 vykostené bravčové koleno
- soľ
- čierne korenie
- 125 ml sójovej omáčky
- 80 ml whisky
- 60 g trstinového cukru
- 2 lyžice medu
- 50 ml šťavy zo zázvoru
Cibuľová marmeláda:
- 2 červené cibule
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica krupicového cukru
- po 1 lyžici vínneho a balzamikového octu
Postup:
Koleno osoľte a okoreňte. Zviažte do valčeka kožou navrch, vložte do hrnca s vriacou vodou a varte asi hodinu. Medzitým dajte do kastrólika sójovú omáčku, whisky, cukor, med, šťavu zo zázvoru a na miernom ohni varte asi 5 minút. Potom koleno preložte do pekáča a potrite zvarenou marinádou. Pečte pri 170 °C za občasného potierania asi 60 minút. Cibuľu olúpte, nakrájajte a opečte na oleji. Zasypte cukrom a nechajte skaramelizovať. Zalejte oboma octami a duste do zhustnutia. Podľa potreby podlejte vývarom z kolena.