Bravčové koleno je tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne, pravdaže v Bavorsku by asi s týmto tvrdením nesúhlasili. Podáva sa varené alebo pečené, napríklad na pive, s chrenom a chlebom.

Počet porcií: 4
Príprava: 120 minút

Ingrediencie:

  • 1 vykostené bravčové koleno
  • soľ
  • čierne korenie
  • 125 ml sójovej omáčky
  • 80 ml whisky
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 lyžice medu
  • 50 ml šťavy zo zázvoru

Cibuľová marmeláda:

  • 2 červené cibule
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • po 1 lyžici vínneho a balzamikového octu

Postup:

Koleno osoľte a okoreňte. Zviažte do valčeka kožou navrch, vložte do hrnca s vriacou vodou a varte asi hodinu. Medzitým dajte do kastrólika sójovú omáčku, whisky, cukor, med, šťavu zo zázvoru a na miernom ohni varte asi 5 minút. Potom koleno preložte do pekáča a potrite zvarenou marinádou. Pečte pri 170 °C za občasného potierania asi 60 minút. Cibuľu olúpte, nakrájajte a opečte na oleji. Zasypte cukrom a nechajte skaramelizovať. Zalejte oboma octami a duste do zhustnutia. Podľa potreby podlejte vývarom z kolena.