Tradičné zeleninové jedlo s názvom šakšuka pochádza z Izraela, kde patrí k jedným z najobľúbenejších jedál vôbec. Zaujme vás nielen svojimi pestrými farbami, ale aj kombináciou samých zdravých ingrediencií. Hlavnú úlohu hrajú rajčiny, vajíčko a bylinky, ktorých ostrosť môžete prispôsobiť vlastnej chuti. Šakšuka je skvelou voľbou na obed aj večeru.

Počet porcií: 3 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 8 rajčín 
  • 3 vajcia 
  • červená paprika 
  • 1 cibuľa 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • rastlinný olej 
  • ½ lyžičky kajenského korenia 
  • sladká mletá paprika 
  • rasca 
  • soľ 
  • bylinky 
  • koriander 
  • citrónová šťava 
  • cukor 

Postup:

V panvici s vyšším okrajom rozpálime olej a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme nadrobno nakrájanú papriku a pečieme, až kým nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak, kajenské korenie, mletú papriku, rascu a nadrobno nakrájané zrelé rajčiny (ak sú príliš tvrdé, pridáme aj 2 lyžice pasírovaných rajčín). Prikryjeme a na miernom ohni za občasného miešania podusíme 20 minút. Dosolíme a dochutíme cukrom a citrónovou šťavou, tak, aby sme neprebili chuť rajčín. V takto pripravenej zmesi vytvoríme štyri jamky, do ktorých rozklepneme vajíčka, ktoré povaríme desať minút. Servírujeme s nadrobno nasekaným koriandrom. Podávame s pita chlebom.