Čo by to bola za Veľká noc bez tradičného veľkonočného barančeka? Ako symbol veľkonočných sviatkov by nemal chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Môže poslúžiť nielen ako dekorácia, ale aj ako koláčik ku káve. Upečte si aj vy na Veľkú noc túto tradičnú dobrotu  s vanilkovo - citrónovou chuťou. 

Počet porcií: 10 
Príprava: 50 minút 

Ingrediencie:

  • 160 g práškového cukru 
  • 3 vajcia 
  • 1 citrón 
  • 180 g polohrubej múky 
  • 60 g masla 
  • 1 vanilkový cukor 

Postup:

Vajcia vymiešajte s cukrom. Pridajte kôru z 1 citróna a polovicu šťavy, druhú polovicu odložte. Rozpustite maslo, vmiešajte k múke, prilejte zmes z vajec a vypracujte cesto. Formu na barančeka vymastite maslom, vysypte hrubou múkou a vlejte do nej cesto. Pečte pri teplote 160 °C dozlata. Pri kontrole môžete použiť špajdľu – ak je po vytiahnutí suchá, baranček je hotový. Po vytiahnutí z rúry formu obaľte vlhkou utierkou a nechajte vychladnúť. Opatrne vyklopte barančeka z formy a obe polovice spojte krémovou plnkou. 

Náš TIP: Barančeka môžete ozdobiť polevou z bielkov a práškového cukru.