Judáše sa podávali vždy na Zelený štvrtok a ich tvar symbolizoval slučku, na ktorej obesili Judáš. A kto jedol judáše na Zelený štvrtok, ten sa tešil dobrému zdraviu po celý rok. Tak, čo dáte im tento rok šancu? 

Počet kusov: 20
Príprava: 30 minút + kvasenie 

Ingrediencie:

  • 100 g lievito madre 
  • 450 g hladkej múky 
  • 250 ml teplého mlieka 
  • 100 g trstinového cukru 
  • 80 g masla
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 1 bielok
  • med na potretie 

Postup: 

V hrnci v teplom mlieku roztopíme maslo. Kvások lievito madre vložíme do misy
a zalejeme teplým mliekom a s roztopeným maslom. Spracujeme v kuchynskom robote, pridáme cukor, soľ, vajce a hnetieme. Potom postupne pridávame múku, až kým nevznikne hladké elastické cesto. Hotové cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme zdvojnásobiť objem. (Cesto môžeme vložiť aj do chladničky na celú noc a spracovať ho až ráno.) Cesto rozdelíme na 20 rovnakých častí po približne 50 g. Z každého bochníka vyvaľkáme šúľok a zapletieme do tvaru S alebo praclíka či iného tvaru. Hotové judáše položíme na papierom vystlaný plech a necháme prikryté fóliou kvasiť, kým nezdvojnásobia objem – približne 3–4 hodiny. Vykvasené judášky potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme na 200 °C so záparou 12 minút dozlatista. Teplé judášky potrieme medom. Budú krásne lesklé. 
a sladké.