Vegan lavaš plnený grilovaným portobellom predstavuje ideálnu a zároveň sýtu pochúťku pre vyznávačov vegánskej aj vegetariánskej stravy. Tento famózny recept pripravil šéfkuchár Fero Sedlák. Dáte mu šancu? 

Počet porcií: 2 
Príprava: 20 minút 

Ingrediencie: 

  • 2 ks lavaš chleba
  • 500 g portobelo húb 
  • 125 g listového šalátu 
  • 20 g čerstvého koriandra
  • 5 g čerstvého chilli 
  • 100 ml olivového oleja 
  • lupienková soľ 
  • čierne korenie 
  • kôra z jedného citróna 
  • 1 avokádo 

Avokádová majonéza:

  • 2 stredne veľké avokáda 
  • 1 čajová lyžička jablčného octu 
  • 120 ml sójového alebo ovseného mlieka
  • 1 lyžica plnotučnej klasickej horčice 
  • 1 lyžica šťavy z citróna 
  • štipka soli 

Postup:

Portobelo narežeme na 1,5 cm plátky. ugrilujeme na rozohriatom grile. Z grilu ich preložíme do misky a premiešame s marinádou, ktorú si pripravíme z olivového oleja, chilli, citrónovej kôry, koriandra, soli a čerstvo mletého čierneho korenia. Všetky suroviny na avokádovú majonézu dáme do vysokej nádoby a vymixujeme tyčovým mixérom alebo vo veľkom mixéri. Ak by ste avokádovú majonézu chceli mať redšiu, prilejte trošku mlieka. Lavaš narežeme na pláty cca 20 x 20 cm, natrieme avokádovou majonézou, pridáme listový šalát, grilované portobelo, na plátky nakrájanú štvrtinku avokáda. Zabalíme a grilujeme dochrumkava. 

 

Recept pripravil šéfkuchár Fero Sedlák

„Ak by ste chceli mať avokádovú majonézu redšiu, prilejte trošku mlieka.“

Šuhajíci pri panvici