Ani na Veľkonočný pondelok nesmie na stole chýbať slávnostné jedlo. Tým je aj údená šunka, ktorá sa už oddávna spája s tradídiami Veľkej noci. Pripravte si ju tento rok podľa nášho overeného receptu a uvidíte, že neoľujete.

Počet porcií: 8–10 
Príprava: 70 minút 

Ingrediencie:

  • 1 kg údeného bravčového stehna 
  • 1 l vody
  • 3 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia 

Postup:

Mäso vyberieme zo sieťky a vložíme ho do vriacej neosolenej vody. Ochutíme ju len bobkovým listom a novým korením. Varíme 3 minúty na silnom plameni, potom oheň stíšime na mierny plameň (80- 85 °C). Mäso varíme podľa jeho hmotnosti. kilo mäsa varíme hodinu, kilo a pol mäsa varíme hodinu a pol atď. Po uvarení necháme mäso vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. zachová si farbu aj šťavu. 

Náš TIP: Vývar z údeného mäsa nevylievame. Hodiť sa bude napríklad na fazuľovú polievku.