Pravú domácu zabíjačku môžeme zažiť na vidieku, ale niektoré zabíjačkové jedlá sa dajú pripraviť aj v paneláku. Skvelým príkladom je aj tlačenka podľa receptu šéfkuchára Dušana Platka. Dáte jej šancu?

Počet porcií: 10 / cca 2 kg 
Príprava: 3 hodiny + odležanie 

Ingrediencie:

  • bravčové mäso: koleno, jazyk, srdce, údené plece, 1⁄2 bravčovej hlavy 
  • 4 cibule
  • 1 hlava cesnaku  (zhruba 2/3 do vývaru a 1/3 do hotovej zmesi) 
  • soľ 
  • čierne korenie 
  • bobkový list 
  • nové korenie 
  • majorán 

Postup:

Mäso s korením, okrem majoránu, vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pomaly varíme asi 2,5 hodiny. Počas varenia kontrolujeme všetky druhy mäsa a tie, ktoré sú uvarené domäkka postupne vyberáme. Všetko uvarené mäso očistíme od koží a blán. Kože si odložíme. Očistené mäso nakrájame na kocky. Časť koží pomelieme a zmiešame s cca 0,8 l uvareného vývaru. Zmiešame s mäsom a ochutíme majoránom, soľou, čiernym korením 
a nastrúhaným cesnakom. Každý podľa vlastnej chuti. Zmes naplníme do vrecka na tlačenku. Poriadne zaviažeme a zavesíme do chladničky. Necháme tuhnúť minimálne 24 hodín. Po stuhnutí krájame na plátky a podávame so žltou mrkvou a kim chi.