Máte chuť na niečo sladké, no zároveň nechcete mať výčitky svedomia, kvôli mnohým kalóriám? Nemusíte zúfať, stačí zmeniť pár ingrediencií a o maškrty sa nemusíte oberať. Potešte sa chutným a zdravým receptom na tekvicový perník, ktorý pripravila Michaela Melichová, autorka knihy "Varíme v súlade s prírodou alebo Keď jedlo lieči." 

Počet porcií: 10–12 
Príprava: 50 minút 

Ingrediencie:

  • 250 g špaldovej celozrnnej, alebo pohánkovej múky 
  • 200 g kukuričného sladu (alebo ryžový sirup) 
  • 1⁄2 nastrúhanej maslovej tekvice 
  • 1 dcl sezamového alebo kokosového oleja

  • 1 hrnček sušených hrozienok 
  • 150 g nahrubo nasekaných orechov 
  • 1  lyžica sójovej fermentovanej omáčky
  • 2  lyžička prášku do pečiva bez fosfátov (Bio)
  • 1⁄2 lyžičky škorice
  • 1lyžička perníkového korenia 
  • 1,5 dcl rastlinného mlieka
  • hrsť sušených sliviek
  • hrsť goji - kustovnice čínskej 
  • marmeláda bez cukru na potretie 
  • kokos, goji (kustovnica), mandle na ozdobu 
  • 1 vysokopercentná čokoláda 
  • 2 lyžice tuhej časti kokosovej smotany z plechovky 
  • 2 lyžice sladu 

Postup:

Všetky suché ingrediencie (múku, škoricu, prášok, hrozienka, korenie, orechy) zmiešame v mise. V hrnci zohrejeme olej a rozpustime v ňom sirup. Keď je sirup roztopený, vlejeme ho k suchým ingredienciám, pridáme nastrúhanú tekvicu, sójovú omáčku, mlieko a zmiešame. Plech potrieme olejom, posypeme múkou a vlejeme hmotu. Pečieme na 180 stupňoch 30–35 minút. Horúci koláč potrieme džemom, polejeme čokoládou a posypeme ľubovoľnou kombináciou zdravých surovín. Nad parou si rozpustíme čokoládu s tuhou časťou smotany a so sladom a zmesou polejeme koláč. 

Michaela Melichová

autorka kuchárskej knihy „Varíme v súlade s prírodou alebo keď jedlo lieči“

„V knihe nájdete 78 zdravých, nápaditých a hlavne chutných receptov, ale aj návod, ako a prečo začať jesť trocha inak a pri tom sa nevzdať svojich obľúbených jedál,“ vraví jej autorka. Zahŕňajú raňajky, polievky, obedy, večere, dezerty, party jedlá, klasické vianočné menu, nátierky, tradičné slovenské jedlá prerobené do vegánskej podoby s liečivou energiou prírody (žiadny biely cukor a biela múka, mlieko, vajcia, mäso, žiadne polotovary, len čisté prvopotraviny). kategóriu tradičných slovenských receptov tvorí sviečková, palacinky, guláš, pirohy s makom i pirohy s bryndzou, kapustou a oškvarkami a mnoho iných receptov, len trocha inak.