Milujete lievance? A prečo teda nevyužiť sezónu tekvice a pripraviť si ich tentokrát zdravšie? Sú chutné, voňavé, šťavnaté a ako stvorené na raňajky či brunch do prichádzajúcich chladných a jesenných dní.

Počet porcií: 4 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 1 maslová tekvica
  • 200 g polohrubej múky 
  • 400 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 60 g masla
  • olej na smaženie
  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • štipka soli 
  • 400 ml javorového sirupu
  • čučoriedky 

Postup:

Tekvicu ošúpeme, vyberieme dužinatý stred so semienkami, nakrájame na menšie
kúsky, vložíme do hrnca a podlejeme asi piatimi lyžicami vody. Pridáme štipku soli a dusíme na miernom ohni približne 20 minút. Z dusenej tekvice pripravíme pyré. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme mlieko, žĺtky, rozpustené maslo a tekvicové pyré. Z bielkov a cukru vyšľaháme sneh. mliečnu zmes nalejeme k múčnej a premiešame. Pridáme sneh a znovu premiešame. Na rozohriatej panvici s nepriľnavým povrchom pomazanej olejom smažíme malé lievance. Podávame teplé preliate javorovým sirupom (alebo medom) s čučoriedkami alebo iným sezónnym ovocím.