Koláč nemusí byť len sladký! Naopak, stačí zapojiť trochu fantázie a aj vy si doma môžete vykúzliť takýto chrumkavý a chutný slaný koláč. Skombinujte lístkové cesto, syr a rajčiny a skvelá slaná pochúťka je na svete!

Počet porcií: 4–6 
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta 
  • 500 g baby špenátu
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • 3 vajcia 
  • 100 g červených cherry rajčín 
  • 100 g žltých cherry rajčín 
  • 100 g parmezánu
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 % 
  • petržlenová vňať 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • jarná cibuľka
  • soľ
  • čierne korenie 

Postup:

Lístkovým cestom vyložíme dno aj boky zapekacej misy. Špenát umyjeme a osušíme. Hrubšie stopky odrežeme. Jarnú cibuľku nadrobno nakrájame a orestujeme na olivovom oleji. Prisypeme špenát a pridáme roztlačený cesnak. Dusíme, kým špenát nezmäkne. Syr nastrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame s vajíčkami a so smotanou, okoreníme a osolíme. Do syrovej zmesi primiešame dusený špenát a zmes nalejeme na cesto. Rozložíme polovičky cherry rajčín. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Podávame nakrájané na trojuholníky ozdobené petržlenovou vňaťou.