Recepty na slávnostnú vianočnú rybu sa v rámci regiónov, ale aj konkrétnych domácností líšia. Ak ste aj vy zástancami rôznych alternatív, pripravte si na Vianoce steak z divokého lososa a ozvláštnite tak štedrovečerné menu.

Počet porcií: 4 
Príprava: 45 minút + marinovanie 

Ingrediencie:

  • 4 steaky z lososa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 150 g cherry rajčín
  • olivový olej
  • korenie podľa chuti  (rozmarín, tymian, šalvia, oregano, fenikel, koriander, bobkový list, muškátový oriešok, bazalka) 
  • 1 citrón 
  • špenátové listy 

Postup:

V hlbokej miske pripravíme marinádu zmiešaním byliniek, dvoch lyžíc vody a jednej lyžice oleja. Hotovou marinádou dôkladne potrieme steaky (zbavené šupín a zvyškov vnútorností) a dáme ich do chladničky na 45-60 minút. Zatiaľ nakrájame mrkvu na malé plátky, cibuľu na krúžky. Misku na pečenie vytrieme olejom, vložíme nakrájané cherry rajčiny, na ne položíme ryby a na tie položíme cibuľu a mrkvu. Pečieme 30-35 minút pri 190 °C. Po polhodine rúru vypneme a necháme ryby ešte desať minút v zatvorenej rúre. Podávame s plátkami citróna na špenátovom lôžku.