Vraví sa, že vo víne je pravda, ale nikto nevie, v ktorej fľaši. Preto je oveľa istejšie víno povýšiť na ingredienciu pri varení. Výborne ladí aj so zverinou, ktorej dodá lahodnú chuť a poteší aj náročných gurmánov.

Počet porcií: 4 
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 750 g srnčieho stehna 
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) 
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1  lyžička krupicového cukru
  • 2  lyžice rajčinového pretlaku
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 250 ml zverinového alebo hovädzieho vývaru 
  • 250 g menších šampiňónov 
  • čierne korenie 
  • nové korenie 
  • soľ 
  • bylinky na ozdobenie 

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Na panvici rozpálime olej a mäso na ňom sprudka opečieme, tak aby sa zatiahlo. Vyberieme ho a na chvíľu odložíme. Do panvice pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno a opečieme ju asi 5 minút. Pridáme nakrájaný zeler, cibuľu a cesnak a pečieme ďalších 5 minút. Potom posypeme cukrom a restujeme 2 minúty, kým zelenina neskaramelizuje. Potom vrátime do panvice mäso, prilejeme víno, ocot a vývar, pridáme huby, osolíme a okoreníme. Dusíme domäkka na miernom ohni približne 30 minút. Necháme 10 minút odstáť. Ozdobíme čerstvými bylinkami podľa chuti. Podávame s pečivom alebo so zemiakovou kašou. 

Náš TIP: Ak máte mäso zo staršej zveriny, namarinujte ho zmesou vína, cibule, zeleniny, korenín a bylín dva dni vopred. Bude mäkšie a šťavnatejšie.