Počas karantény kvôli koronavírusu sa z domu odporúča vychádzať len v nevyhnutných prípadoch. Raz denne by sme však mali vybrať aj na čerstvý vzduch – ideálne do prírody, kde sa nepohybuje veľa ľudí. Navyše, teraz v prírode narazíte na veľkého pomocníka v boji proti chorobám a na podporu imunity –  medvedí cesnak! 

Medvedí cesnak nezaťažuje žalúdok tak ako klasický cesnak. V jeho lístkoch sa ukrýva veľké množstvo vitamínu C. Nachádzajú sa v nich aj vitamíny skupiny B, železo, horčík, zinok, vápnik, tiež chlorofyl, ktorý detoxikuje a posilňuje. Podobne ako kuchynský cesnak obsahuje alicín, vďaka ktorému má antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti. Podporuje trávenie, znižuje krvný tlak a cholesterol a pôsobí proti nespavosti.

Môžu ho jesť aj deti – jeho konzumáciou sa im do tela dostane dostatočné množstvo ochranných látok, keďže sa medvedí cesnak považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov posilňujúcich imunitu. Svoje pozitívne účinky si zachová aj po zmrazení, sušený ich však stráca.

Zázrak z lesa

Keďže ho v listnatých lesoch rastie neúrekom, nájsť a natrhať ho nie je ťažké. Za chvíľku ho budete mať plný košík. Pozor však, nepomýľte si ho s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Konvalinka však začína rásť až neskôr, keď už medvedí cesnak kvitne – cesnak v kvete sa však nezbiera, lebo je príliš slabý a nemá už takú výraznú chuť. Takže stačí nezbierať žiadnu zakvitnutú rastlinu. Medvedí cesnak – na rozdiel od konvalinky –, výrazne vonia po cesnaku, ak sa teda necháte viesť vôňou, nemali by ste sa pomýliť. 

Čas pre kvalitný mixér  

Doma medvedí cesnak z košíka vyložte a hneď aj pripravte – ideálne je ho rozmixovať a buď hneď použiť na varenie, naložiť ako pesto do oleja, alebo ho dajte v rozmixovanom stave zamraziť. Na jeho mixovanie vám výborne poslúžia vysokootáčkové mixéry (ak z neho robíte pesto, rovno pridajte aj olej a píniové oriešky), smoothie mixéry Orava RM-1500, Orava RM-1550, či stolný mixér Orava RM-206. Ak taký doma nemáte, poradia si s ním hravo aj šikovné tyčové mixéry alebo univerzálne kuchynské sekáčiky. Samozrejme, čím viac otáčok, tým kvalitnejšie mixovanie, takže textúra výsledného produktu bude jemnejšia a lahodnejšia. 

                     

Podporte zdravie 

A to nielen v čase zvýšeného rizika viróz. Vyskúšajte recept na úžasnú polievku z medvedieho cesnaku. Môžete ho pripraviť aj s pomocou vašich ratolestí, ktoré sa už doma počas korona „prázdnin“ iste nudia a rady sa naučia niečo nové. Čokoľvek, čo sa nepodobá na diktát alebo rovnicu o dvoch neznámych, bude príjemným spestrením. 

Chceli by ste získať jeden z produktov ORAVA? Hráme o skvelé ceny:

1x sušičku ovocia, zeleniny, hríbov a byliniek  v hodnote 35,90 eur 

1x smoothie mixér Orava RM-1550 v hodnote 69 eur

Stačí, ak nám pošlete SMS v tvare: 

DAR(medzera)VASE TEL. CISLO na číslo 7017 najneskôr do 15.5. 2020. 

Čím viac SMS pošlete, tým je vaša šanca na výhru vyššia.

Službu technicky zabezpečuje Mediatex s. r. o., Bojnická 841 04 Bratislava, cena potvrdzujúcej SMS je 0,80€ s DPH. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete na www.detiamy.sk.

 

Polievka z medvedieho cesnaku



Počet porcií: 4
Príprava: 30 minút

Ingrediencie:

  • extra panenský olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 1 jarnú cibuľku
  • 100 g medvedieho cesnaku (cca jedna veľká hrsť)
  • 1 väčší zemiak
  • veľká hrsť mrazeného hrachu
  • soľ
  • čierne korenie
  • sušené čili podľa chuti
  • trocha sladkej smotany 
  • mozzarella

Postup:

Na troche oleja orestujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný zemiak, hrsť mrazeného hrachu a nasekaný medvedí cesnak. Zalejeme vodou, aby bolo všetko zakryté. Osolíme a okoreníme a varíme, kým zemiaky nezmäknú. V závere rozmixujeme dohladka. Ak je polievka príliš hustá, dolejeme trocha vývaru, prípadne zjemníme smotanou alebo kúskom masla. Polievku môžeme podávať s kúskami mozzarelly, pokvapkanú olivovým olejom a dochutenú trochou čili korenia.

Viac informácií o šikovných pomocníkoch na mixovanie vitamínmi nabitých dobrôt nájdete na: www.orava.eu