Zelený štvrtok sa považuje za prvý deň veľkonočných sviatkov a v tento deň tradícia velí jesť potraviny zelenej farby. Naši predkovia si pripravovali hlavne špenát, ale aj šťaveľ alebo žihľavový prívarok. My prinášame recept na chutný špenátový koláč, ktorý nielen vyzerá, ale aj chutí famózne.

Počet porcií: 4 
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky 
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli 

Plnka:

  • 250 g špenátu
  • 50 masla
  • 1 cibuľa
  • 250 g strúhaného čedaru
  • 2 vajcia 
  • 2 žĺtky 
  • 200 ml smotany na šľahanie 
  • 1 lyžička dijonskej horčice 
  • soľ
  • čierne korenie 

Postup:

Múku preosejeme so soľou a prstami alebo nožom do nej zapracujeme maslo a potom vajce. ak treba, pridávame po lyžičkách studenú vodu. cesto nemiesime príliš dlho, aby nebolo tuhé. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Rozvaľkaným cestom vyložíme hlbokú koláčovú formu s priemerom 20 cm (hodí sa aj hranatá 30 x 12 cm) vrátane okrajov. Špenát nakrájaný na pásiky a 25 g masla opatrne zahrievame v kastróliku, kým špenát nezmäkne. špenát vyberieme a odložíme. V kastróliku rozohrejeme ďalších 25 g masla, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme ju domäkka. Špenát a cibuľu vložíme na korpus. syr, vajcia, žĺtky, smotanu, horčicu, soľ a korenie zmiešame, zmesou prelejeme špenát a cibuľu a pečieme dozlatista 20–30 minút. Rúru vypneme a koláč necháme ešte 5 minút v najnižšej polohe roštu.