Svieže, ľahké, pripravené na grile, s množstvom letnej zeleniny a citrusových chutí. To je Souvlaki s pita chlebom, omáčkou tzatziki a so šalátom.

Počet porcií: 4
Príprava: 60 minút + marinovanie 

Ingrediencie:

  • 700 g krkovičky

  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 lyžičky soli
  • 
4 lyžice olivového oleja
  • 1 citrón 
  • 1 lyžica kôpru 

Tzatziki:

  • 1 uhorka

  • 250 g jogurtu gréckeho typu

  • 3 lyžice kôpru

  • 1 cesnak


Šalát:

  • 4 paradajky

  • 1 uhorka

  • 1⁄2 červenej cibule
  • 100 g feta syra

  • 16 čiernych olív

  • 1 lyžička sušeného oregana

  • 4 lyžice olivového oleja
  • + pita chlieb na podávanie 

Postup:

Mäso nakrájame na väčšie kocky. Cesnak a soľ podrvíme v mažiari tak, aby vznikla cesnaková pasta. Zmiešame olej, citrónovú šťavu, nadrobno nasekaný kôpor a cesnakovú pastu. Vzniknutú marinádu vmasírujeme do mäsa, prikryjeme a necháme najmenej dve hodiny marinovať. Medzitým pripravíme grécky šalát a tzatziki. Paradajky, uhorku a červenú cibuľu nakrájame na menšie kúsky. Na kúsky nakrájame aj feta syr. Všetko vložíme do misy, pridáme olivy, oregano a olivový olej. Zľahka premiešame. Pripravíme tzatziki. Uhorku ošúpeme a nakrájame na drobné kocky. Dáme do misy, pridáme jogurt, nahrubo nasekaný kôpor a pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme. Mäso vyberieme z chladničky, necháme 30 minút odpočívať a potom ho ponapichujeme na vopred namočené drevené špajdle. Grilujeme na rozpálenom grile z každej strany 3 minúty. Pred podávaním ich potrieme zvyšnou marinádou. Dáme dolu z grilu a necháme chvíľu oddychovať. Špízy podávame s gréckym šalátom a tzatziki s opečeným pita chlebom.