Jedným slovom: famózne. Ak máte chuť na fantastické plody mora jednoznačne vyskúšajte recept od Šuhajíkov pri panvici, ktorý pripravil šéfkuchár Marek Ort. 

Počet porcií: 2  
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých mušlí
  • 2 ks cesnaku
  • 2 ks šalotky
  • 200 ml suchého bieleho vína

  • 150 ml olivového oleja
  • 100 g masla
  • 150 g farebných cherry paradajok 
  • tymian 
  • petržlenová vňať hladkolistá 
  • 1 čerstvá čili paprička 
  • citrón
  • soľ
  • čierne korenie 
  • bageta

Postup: 

Do liatinového kastróla, alebo iného vhodného na gril, nalejeme olivový olej a necháme rozpáliť, pridáme očistený a na tenké plátky nakrájaný cesnak, šalotku nakrájanú nadrobno a necháme speniť. Potom zalejeme vínom a redukujeme na polovicu. Pridáme očistené a všetkých nečistôt zbavené slávky. Otvorené, poškodené vyhodíme. Okoreníme čerstvo podrveným čiernym korením. priklopíme pokrievkou, alebo ak máme zatvárací gril, tak ho zatvoríme a na rozpálenom grile dusíme, až sa mušle otvoria. Pridáme tymian, rozpolené cherry paradajky a ešte povaríme cca 2 minúty, aby sa mušle celkom otvorili, prípadne dochutíme soľou, korením a pridáme veľké množstvo nasekanej petržlenovej vňate. Podávame v hlbokom tanieri alebo panvici preliate šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Bagetu ugrilujeme na sucho, ešte teplú ju natrieme cesnakovým olivovým olejom s bylinkami. 
 

Recept pripravil šéfkuchár Marek Ort

„Slávky podávame v hlbokom tanieri alebo panvici preliate šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.“

Šuhajíci pri panvici