Navštívte krajinu Beneluxu so sídlom Európskej únie - Belgicko.  Tešte sa na fantastické a na vitamín D bohaté Moule a la Mariniere, teda slávky po námornícky.  

Počet porcií: 4
Príprava: 20 minút

Ingrediencie: 

  • 2 kg sláviek
  • 1 lyžica masla
  • 1 dcl bieleho vína
  • 1 červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • petržlenová vňať
  • rozmarín
  • tymian
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: 

Do veľkého hrnca nalejeme olej a cesnak nasekaný nadrobno. Speníme na oleji, pridáme červenú cibuľu, čerstvý rozmarín a tymian. Restujeme a pridáme biele víno. Vhodíme slávky a zakryjeme pokrievkou. Dusíme maximálne 5 minút, kým sa slávky otvoria – tie, ktoré sa neotvoria, vyhodíme. 

Pridáme väčšie množstvo nasekanej petržlenovej vňate, zamiešame a môžeme servírovať. Čerstvú slávku spoznáme podľa toho, že je zatvorená a čistá, mala by tiež voňať po slanej vode. 


Náš TIP: Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.