Tradičný sicílsky dezert v tvare trubičky plnený lahodnou ricottou zaujme každú skúsenú, či menej skúsenú gazdinku. Na to, že vyzerá skutočne luxusne, je jeho príprava pomerne jednoduchá. Vyskúšajte si sviatočný deň ozvláštniť touto chutnou a sladkou dobrotou, ktorú si istotne obľúbi celá rodina. 

Počet porcií: 20 
Príprava: 50 minút 

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky 
  • 1 lyžica kryštálového cukru 
  • 1/2 lyžičky mletej škorice 
  • 1/4 lyžičky soli 
  • 28 g vychladeného masla 
  • 2 vajíčka 
  • 75 ml vína Marsala 
  • slnečnicový olej 
  • 700 g ricotty zbavenej vody 
  • 60 g práškového cukru 
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna alebo jedného pomaranča (približne 1 a 1/2 čajovej lyžičky) pistácie 
  • kandizované ovocie 

Postup:

Do veľkej misky preosejeme múku spolu so soľou, škoricou a cukrom. Všetko dôkladne premiešame a vmiešame maslo, pridáme vajíčko a víno. Po vytvorení kompaktného cesta ho chvíľu miesime na doske, kým nie je jemné. Cesto vyformujeme do guľôčky a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Na hodinu ho vložíme do chladničky. Medzitým si pripravíme ricottovú náplň. Ricottu položíme do sitka nad misku a vložíme ju aspoň na 30 minút do chladničky. Stečie z nej tekutina a bude o niečo suchšia. Potom k nej pridáme práškový cukor a nastrúhanú kôru z citrusov a vrátime naspäť do chladničky. Na zľahka pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku 1-2 mm. Pomocou okrúhlej formičky s priemerom 10 cm vyrežeme z cesta kruhy a obtočíme okolo hliníkovej valcovej formy. Konce potrieme rozšľahaným vaječným bielkom. Cannoli smažíme v hrnci v rozpálenom oleji a po vybratí necháme odtiecť z oleja na savom papieri. Po vychladnutí naplníme náplňou z chladničky a dekorujeme kandizovaným ovocím, alebo nasekanými pistáciami, poprášime práškovým cukrom.