Tentokrát prinášame niečo pre milovníkov mäsa, ale aj zdravého životného štýlu. Vyskúšajte si ozvláštniť klasický obed o netradičnú pochúťku v podobe šafranových špízov s jahňacím mäsom. Tak čo, dáte im šancu?

Počet poricí: 4 
Príprava: 30 minút + marinovanie 

Ingrediencie:

  • 700 g jahňacieho mäsa (stehno alebo pliecko) 
  • 1⁄2 lyžičky šafranu
  • 1⁄4 hrnčeka citrónovej 
  • šťavy soľ 
  • čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • paprika (zelená, červená) 

Marináda: 

  • štipka šafranu 
  • lyžica teplej vody
  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice citrónovej šťavy 
  • čierne korenie 

Postup:

Jahňacie mäso pokrájame na kocky. Pripravíme marinádu: šafran necháme odstáť s lyžicou teplej vody cca 5 minút, následne pridáme citrónovú šťavu, soľ, korenie, pokrájanú cibuľu, cesnak nadrobno pokrájaný a miešame. Pridáme olej, bobkový list a jahňacinu, poriadne premiešame. Marinujeme minimálne 4 hodiny v chlade. Čím dlhšie marinujeme, tým bude chuť plnšia. Cibuľu
a papriky nakrájame tak, aby sa dali napichovať na ihly. Napichujeme striedavo mäso, cibuľu, papriku žltú, papriku červenú. Dáme na rozpálený gril, grilujeme 2–3 minúty z každej
strany. Počas grilovania špízy potierame zmesou zo šafranu, vody, masla, citrónovej šťavy a korenia. 

Tip Andrey Mandákovej (organizátorky akcie Piknik v meste):

“Náš jedálniček sa počas roka mení v závislosti od sezóny. Veľa zeleniny a ovocia si dopestujeme sami. Ku klasickej letnej grilovačke preferujeme skôr šalát ako prílohy zo zemiakov, či ryže. Pripravila som si pre vás šafranové špízy. Je veľká škoda, že Slováci veľmi jahňacinu nejedia. Možno vyskúšate. Ako prílohu si môžete ugrilovať pita chlieb. Chleby potrieme olivovým olejom
z oboch strán a uložíme na horúci gril na pár minút, kým nezhnedne. Ihneď podávame.“