Ryžový nákyp je ako špenát. Buď ho nenávidíte alebo milujete. S našimi variáciami na nákypy si však každý nájde ten svoj vyvolený. Bez ohľadu na to, či obľubujete skôr sladké, alebo slané - stačí si len vybrať tú správnu kombináciu surovín.

Počet porcií: 4
Príprava: 60 minút

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky guľatozrnnej ryže
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 6 lyžíc múčkového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajcia
  • 125 g masla (+ na vymastenie)
  • 10 lyžíc krupicového cukru
  • 1 broskyňový kompót
  • 2 lyžice strúhanky

 

Postup:

Ryžu uvarte podľa návodu vo vode do polomäkka. Pridajte mlieko a za stáleho miešania dovarte. Žĺtky s múčkovým cukrom vyšľahajte do peny a primiešajte rozšľahané maslo. Ryžu odstavte a primiešajte žĺtkovú zmes. pekáč vymastite maslom, vysypte strúhankou a dajte polovicu ryže, broskyne a navrch zvyšok ryže. Pečte pri 180 °c asi 20 minút, kým sa vytvorí jemná
kôrka a vyberte. Bielky vyšľahajte s krupicovým cukrom. potrite nimi vrch nákypu a dajte na ďalších 10 minút zapiecť. Podávajte poliate sirupom z broskýň.