Jedávate často ryby? Robíte dobre. A nie ste sami. Z kulinárskeho aj výživového hľadiska je potešujúce, že spotreba rýb na Slovensku bola koncom roka 2019 najvyššia za posledných 10 rokov. Tipnite si, ktoré ryby u nás vedú...

Ak tipujete kapra a pstruha, robíte dobre. Zo sladkovodných rýb vedú bezkonkurenčne tieto dva obľúbené druhy. Hneď po nich sa na našich tanieroch najčastejšie objavuje šťuka, zubáč, sumec, tolstolobik, amur a sivoň. Medzi ďalšie sladkovodné druhy rýb, ktoré máme možnosť ochutnať v rámci lokálnej produkcie, patria sumček africký, ostriež, úhor, karas, tolstolobik pestrý. Z morských rýb sú u nás najpopulárnejšie losos, makrela, sleď, rôzne druhy tresky a tuniakovité ryby. A ešte je tu kategória spracovaných morských rýb. Najradšej si doprajeme údenú makrelu a lososa, z marinovaných rýb hlavne sleďa. 

Päť a pol kila na osobu

V predchádzajúcich dvoch rokoch dosiahla úroveň spotreby rýb na Slovensku 5,5 kg na osobu za rok, čo predstavuje najvyšší údaj za posledných 10 rokov a rovná sa približne spotrebe hovädzieho mäsa. Avšak len necelý kilogram pripadá na sladkovodné ryby a zhruba 0,35 kg na osobu a rok je pokrytých úlovkami rekreačných rybárov. Odporúčaná dávka konzumácie rybieho mäsa pritom predstavuje 17 kg na obyvateľa a rok.

V tomto za štatistickými údajmi ostatných krajín Európskej únie zaostávame. Najväčšou spotrebou rýb v EÚ sa môžu pochváliť Portugalčania, ktorí spotrebujú ročne na obyvateľa 55,9 kg, nasledujú Španieli so spotrebou 45,2 kg a Francúzi 33,9 kg. Z vnútrozemských krajín sú v spotrebe rýb na tom najlepšie Luxemburčania, ktorí ročne skonzumujú 32 kg rýb, nasledujú Rakúšania so spotrebou 13,2 kg. Slováci sú tak v spotrebe rýb stále na chvoste EÚ. 

Čo je doma, to sa počíta

Pri výbere rýb by sa mal spotrebiteľ väčšmi orientovať na lokálnu produkciu, ktorá vie zaručiť hlavne čerstvosť, čo je v prípade sladkovodných rýb veľmi dôležitý faktor a v rámci produkcie zanecháva len veľmi malú uhlíkovú stopu v porovnaní s morskými rybami, ktoré sa na náš stôl prepravujú z rôznych svetadielov. Kúpou lokálnej produkcie podporujeme aj rozvoj miestneho regiónu a zamestnanosť v tejto oblasti.



Čerstvosť a kvalita

Rybie mäso svojím zložením spĺňa požiadavky na racionálnu výživu, je ľahko stráviteľné a preto je vhodné na diétne stravovanie. Pri čerstvých sladkovodných rybách sa málokedy stretneme s ich glazovaním. Pri spracovaní morských rýb sa často používa glazúra, ktorá spôsobuje to, že pri rozmrazení sa z mäsa uvoľňuje viac vody. Pri týchto produktoch vlastne platíme zbytočne za dodanú slanú vodu. Pri tepelnom opracovaní takejto ryby je kvalita mäsa značne ovplyvnená najmä obsahom soli. Pri týchto produktoch sa obsah glazúry pohybuje od 10 % do 40 %.

Z fyziologického hľadiska rybie mäso neobsahuje šľachy a väzivo v porovnaní s mäsom veľkých hospodárskych zvierat, a tým je oveľa stráviteľnejšie. Tiež obsahuje hlavne vitamín A a D a viacero mikroprvkov. Ďalšou výhodou je ľahká a rýchla tepelná úprava. Ryby tiež mrazením strácajú na kvalite a to najrýchlejšie spomedzi všetkých druhov mäsa. Z pohľadu spotrebiteľa si preto pri kúpe čerstvých rýb preto všímať hlavne oči, žiabre a celkovú typickú rybaciu vôňu. Oči rýb pri čerstvých rybách sú vypuklé a číre, žiabre sýto červené. Ak je ryba staršia, tak sú oči zakalené a farba žiabier je do hneda, takéto ryby tiež sprevádza nepríjemný zápach.    

RYBY V ČÍSLACH 

  • minimálna odporúčaná dávka rybieho mäsa sú 2 porcie týždenne = 90 g surového mäsa alebo 75 g upraveného rybieho mäsa
  • Slováci najčastejšie nakupujú živé ryby, nasledujú filety, podkovy a na 4. mieste sa umiestňujú výrobky z rybieho mäsa (šaláty, údené ryby, marinované ryby) 
  • priemerná spotreba rýb v Slovenskej republike je 1 kg sladkovodných rýb na osobu za rok a 4,5 kg morských rýb vrátane morských kôrovcov a lastúrnikov na osobu na rok, zo sladkovodných rýb spotrebitelia nakupujú hlavne živé ryby a ryby chladené, z morských sú to hlavne mrazené filety, mrazené ryby, filé, hotové mrazené rybacie polotovary
  • priemerná spotreba rýb vo svete je 22,3 kg na osobu na rok (2018), priemerná spotreba rýb v EU je 25,1 kg na osobu na rok
  • najviac rýb na svete skonzumujú Kórejci (78,5 kg) a Nóri (66,6 kg)
  • viac informácií  o rybách nájdete na webe projektu Zrodené v EÚ: www.zrodene.eu

 

ZRODENÉ V EÚ

Cieľom projektu Zrodené v EÚ je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov.

 

Foto: Shutterstock