Patríte k milovníkom húb, nielen v zbere, ale aj na tanieri? V tom prípade by ste si nemali nechať ujsť náš recept na zdravé hubové rizoto, v ktorom sa spája dokonalá chuť hríbov a zdravšej alternatívy ryže. Jednoducho štýlová pochúťka, ktorú si zamiluje každý gurmán!

Počet porcií: 4 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 350 g ryže Arborio 
  • 250 g čerstvých hríbov smrekových
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml bieleho suchého vína
  • 50 g parmezánu 
  • 100 ml smotany na varenie (12 %)
  • 10 g masla 
  • 2 lyžice olivového oleja 
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie 
  • bylinky na ozdobenie 

Postup:

Očistené hríby nakrájame na nie príliš tenké plátky. V nepriľnavej panvici rozohrejeme olej a pridáme ošúpaný a roztlačený cesnak. Asi minútu ho restujeme, potom ho vyberieme. Pridáme hríby a 2 minúty ich restujeme. Podlejeme ich vínom a dusíme 10 minút na miernom ohni. V rozohriatom hrnci asi 2 minúty za stáleho miešania restujeme ryžu nasucho. Potom podlejeme vínom a za stáleho miešania necháme víno odpariť. Pridáme pár naberačiek vývaru a za častého miešania varíme na miernom ohni 10 minút. Keď sa vývar vstrebe do ryže, pridáme ďalšiu naberačku a pokračujeme, kým rizoto nie je hotové. Hotové hríby jemne osolíme a okoreníme. pridáme ich k rizotu a varíme, kým ryža nie je mäkká – nie rozvarená, mala by byť „al dente“. Podľa potreby pridávame vývar. Hotové rizoto odstavíme z ohňa, primiešame smotanu a nastrúhaný syr. dochutíme soľou a korením. Servírujeme ozdobené bylinkami.