Ríbezliam sa v našich zemepisných končinách veľmi darí. Ich pestovanie je jednoduché a rodia veľa, takže ich pestovanie obľubujú aj menej skúsení záhradkári. V týchto dňoch ale nie je žiadny problém, zohnať ich aj v supermarketoch. Ak si chcete zadovážiť ríbezle z obchodu, dbajte na to, aby mali pekný tvar a držali pohromade. Čím tmavšie ovocie bude, tým bude sladšie.

Čo dokážu?

Najobľúbenejšie si u nás červené ríbezle. Hneď za nimi sú čierne s mierne trpkou chuťou a veľmi vzácne sú biele, ktoré majú zo všetkých troch druhov najsladšiu chuť. Za svoju kyslastú chuť vďačia vysokému obsahu vitamínu C, vďaka ktorému sa ríbezliam zvykne hovoriť citrónovník severu.

Podobne ako ostatné druhy ovocia aj ríbezle obsahujú vlákninu, ktorá je veľmi užitočná, keď si potrebujeme dať do poriadku trávenie, pretože ho pomáha regulovať a zrýchľuje ho. Keď si dáte na raňajky šálku čerstvých ríbezlí, dodáte telu aj horčík, za ktorý vám budú vďačné vaše kosti a svaly. Na svoje si prídu červené krvinky. Tie potrebujú na svoju tvorbu železo, ktoré je v ríbezliach tiež obsiahnuté.  Ak si radi prečisťujete organizmus, vedzte, že ríbezle majú diuretický účinok, vďaka čomu pomáhajú čistiť telo od škodlivých látok.

Využitie ríbezlí v kuchyni

Ak ich máte v záhrade dostatok a chcete si ich zachovať na ďalšiu sezónu, môžete ich sušiť, mraziť aj zavárať. Alebo sa vrhnúť na ich spracovanie hneď a zúžitkovať ich v nasledujúcich jedlách a nápojoch:

  • koláče
  • džemy
  • zmrzliny
  • jogurty
  • sladké omáčky
  • kompóty
  • topingy
  • kokteily
  • šaláty
  • likéry
  • vína
  • sirupy

Foto: Shutterstock