Tentokrát prinášame skvelý raw recept od slovenského šefkuchára Jaroslava Ertla. Tenké špagety z cukety s bazalkovým pestom sú nielenže zdravé, ale ich príprava je skutočne jednoduchá. Sú chutné, prirodzene bezlepkové a určite z nich nepriberiete.

Počet porcií: 2 
Príprava: 20 minút 

Ingrediencie:

  • 1 cuketa 
  • 1 chips z bagety
  • 12 g rukoly 
  • 40 g kyslej pochúťkovej smotany 
  • 10 g prosciutta crudo 
  • čierne korenie 
  • soľ 

Pesto:

  • 50 g olivového oleja 
  • 30 g sušených paradajok 
  • 50 g čerstvej bazalky 
  • 6 g slnečnicových semiačok 
  • 6 g tekvicových semiačok 
  • 10 g parmezánu 

Postup:

Poriadne umytú cuketu nastrúhame pomocou škrabky na dlhé špagety. Pesto pripravíme v mixéri z uvedených surovín tak, aby nám vznikla hrubozrnná štruktúra, nie kaša. Pesto zamiešame s cuketovými špagetami. Malé množstvo semiačok si môžeme nechať na dekoráciu. Pri podávaní pridáme sušenú šunku, dekorujeme rukolou a pochúťkovou smotanou. Cuketové špagety môžeme použiť ako predjedlo na toustovom chlebíku. Náš TIP: Nepodarilo sa vám vyrobiť špagety z celej cukety? Jadro, ktoré vám ostalo, môžete použiť do zeleninového vývaru, alebo ho zamraziť a vytiahnuť ho, až keď ho budete potrebovať.