S projektom Zrodené v EÚ ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do rôznych krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitných európskych surovín. Našu gastronomickú cestu po Európe nemôžeme začať nikde inde, ako v Českej republike. O týždeň zavítame do Talianska...

Počet porcií: 4
Príprava: 30 minút

Ingrediencie:

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 1 citrón
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g roztopeného masla na vyprážanie
  • 100 g masla
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

Pohánkové rizoto: 

  • 250 g pohánky
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 5 šampiňónov
  • korenie
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja

Postup:

Vypitvané pstruhy poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme. Pokvapkáme ich zvonku aj zvnútra citrónom, jemne osolíme a obalíme v hladkej múke. Na panvici zohrejeme roztopené maslo a ryby na ňom z každej strany asi 5 minút opekáme. Po opečení zlejeme použitý tuk z panvice a dáme na panvicu jednu lyžicu čerstvého masla. Pstruhy na maslo položíme, obrátime a prenesieme na tanier. Na panvicu s maslom nasypeme umytú, vysušenú a jemne nasekanú petržlenovú vňať a len veľmi krátko speníme. Maslo s petržlenovou vňaťou nalejeme na pstruha a položíme plátky citrónu.

Pohánku nasypeme do vriacej mierne osolenej vody a varíme 10 minút. Následne scedíme prebytočnú vodu. Cibuľu nakrájame na slížiky a speníme na oleji. Papriky nakrájame na kocky, šampiňóny na plátky, všetko prisypeme k cibuli a krátko opekáme. Zmes trochu osolíme, okoreníme a dusíme, pokiaľ mäso nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak a zmes zmiešame s pohánkou.

Náš TIP: Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa celá poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

ZRODENÉ V EÚ

Cieľom projektu Zrodené v EÚ je informovať širokú verejnosť o kvalite produkcie potravín v štátoch Európskej únie. Projekt zahŕňa 5 hlavných kategórií potravín: mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie a zelenina, oleje a v neposlednom rade vína. Komunikačné aktivity sú zamerané na českých a slovenských spotrebiteľov.