Do zimného dvojčísla sme pre vás v spolupráci so značkou MioMat nachystali recepty na prípravu super výživných polievok pre detičky, aj ich zdravo žijúce mamičky. Varenie s týmto kuchynským pomocníkom šetrí čas, polievky sa v nich pripravia takmer samy a povieme si aj o tom, čo ďalšie dokáže.

Hrnček var!

MioMat je značka, ktorú založila Slovenka žijúca v Čile. Na Slovensko priniesli slovenské "MioMatky" prístroj v roku 2013 a od vtedy si ho obľúbili tisíce zákazníkov. Ako sami hovoria, bez neho si už nevedia prestaviť svoj život, pretože toho dokáže naozaj dosť, napríklad:

  • spája v sebe funkciu polievkovaru, kašovaru, výrobníka rastlinného mlieka aj výrobníka smoothie nápojov.
  • vďaka unikátnemu programu RAW vie pripravovať takzvanú surovú stravu, kedy sa jedlo zahreje maximálne na 42 °C a zachovajú sa tak prírodné enzýmy.
  • pri príprave rastlinných mliek v MioMate si môžete zvoliť program VeggieMilk – Cereal, ktorý zohreje suroviny na 75 °C, čo je ideálne napríklad na mlieka z orechov.

Karfiolový krém s kurkumou a so zázvorom

Množstvo: 1 liter
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • ½ cibule
  • 1 malý karfiol
  • štipka kurkumy
  • malý kúsok zázvoru
  • plátok masla
  • soľ

Zeleninu umyjeme, ošúpeme a očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Vložíme ju spolu s ostatnými ingredienciami do MioMatu a zalejeme vodou po rysku. Zapneme program Mash/Soup. Po dokončení osolíme a pridáme plátok masla.

Čo je to funkcia Mash/Soup?

Dvadsaťpäťminútový program prípravy chutných zeleninových a strukovinových polievok či zdravých kaší. Ohrev dosiahne 100 °C a je sprevádzaný mixovaním. Vo výsledku vás čaká fantasticky výživný hladký zeleninový krém.

Krém z tekvice so slanými tyčinkami

Množstvo: 1 liter
Príprava: 40 minút 

Ingrediencie:

  • 1 hokkaido tekvica
  • 1–2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • soľ
  • štipka kurkumy
  • štipka muškátového orieška
  • 1 lyžica konopného oleja

SLANÉ TYČINKY:

  • 1 plát lístkového cesta
  • 1 žĺtok
  • himalájska soľ
  • rasca
  • tekvicové semiačka

Do MioMatu dáme ošúpanú a nakrájanú tekvicu, zemiaky, mrkvu, cibuľu aj strúčik cesnaku. Zalejeme vodou po rysku s označením min. a zapneme program Mash/Soup. Po dokončení osolíme, pridáme štipku kurkumy a muškátového orieška, trochu konopného oleja a premiešame. Pripravíme slané tyčinky. Lístkové cesto vyvaľkáme. Uložíme na plech, potrieme žĺtkom, posypeme himalájskou soľou, rascou a tekvicovými semiačkami. Na plechu pomocou krájača na cesto rozkrájame na tenké tyčinky. Dáme piecť do predhriatej rúry približne 10–15 minút pri teplote 170 °C, kým nezačnú zvrchu chytať zlatú farbu.

Extra TIP: Hotovú polievku môžeme zaliať šľahačkovou smotanou po rysku s označením max. a premixovať s programom Smoothie.

Čo je to funkcia Smoothie?

Dvojminútový program prípravy ovocných, zeleninových a zelených smoothies, ale aj na dokončovanie polievok. Rozmixuje ingrediencie, ale nevarí a nezohrieva.

Brokolicová polievka s cesnakom od LaPetit

(food blogerky Moniky Kóňovej)

Množstvo: 1 liter
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 350 g brokolice
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie
  • voda alebo zeleninový vývar
  • trocha smotany/jogurtu na ozdobu (alebo ich rastlinné alternatívy)
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky a necháme aspoň 2 minúty rozvoňať na panvici s trochou oleja. Cesnak tak získa bohatšiu chuť, ale zároveň jemnejšiu chuť ako keby sme ho len tak roztlačili. Pozor, nesmie však zhnednúť, bol by potom horký. Do MioMatu dáme sparenú brokolicu (môžeme použiť aj čerstvú brokolicu, s mrazenou však bude krajšia výsledná farba), ošúpané a nakrájané zemiaky, orestovaný cesnak, soľ a korenie. Zemiaky krásne zahustia polievku. Zalejeme vodou (alebo vývarom) po rysku a dáme variť na programe Mash/Soup. Po cca 25 minútach je polievka hotová. Krásne rozmixovaná dohladka a tak akurát hustá.

Zdroj a foto: PR článok