Hoci nemôžeme cestovať, v spojení so svetom stále sme. Ako dôkaz prinášame aj túto polievku, kde sú hlavnou ingredienciou plody mora. Pripravila ju pre nás Slovenka žijúca v Taliansku a zároveň food blogerka Lucia Marečáková. 

Počet porcií: 4 
Príprava: 180 minút 

Ingrediencie:

  • 2 kg slávok
  • 250 g surových kreviet (bez hlavičky)
  • 300 g cherry paradajok 
  • 3 ks čerstvej jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 30 g stopkového zeleru
  • 60 g mrkvy
  • 1 sušené chilli
  • 20 g paradajkového koncentrátu
  • 300 g bieleho vína
  • morská soľ
  • 8 zrniečok bieleho korenia
  • extra panenský olivový olej
  • 1 vetvička čerstvého petržlenu 

Postup: 

1. krok – čistenie slávok: Všetky slávky skontrolujeme a tú, ktorá je otvorená alebo prasknutá, vyhodíme. Ostatné dáme do hlbokej misy, zalejeme studenou vodou, dostatočne, aby boli všetky ponorené, pridáme hrsť a pol morskej soli a necháme ich odstáť vo vode 2 hodiny. Slávky sa budú otvárať a zatvárať, a takto sa vyčistia od prebytočného piesku. 

2. krok – príprava kreviet: Krevety opláchneme pod tečúcou vodou a vysušíme ich papierovým obrúskom. Očistíme ich. ako prvé odtrhneme nožičky pozdĺž celej spodnej časti krevety a chvost. Olúpeme pancier. Spravíme jemný zárez po celom chrbte a vyberieme čiernu žilku. Žilku vyhodíme, no ostatné časti použijeme do vývaru. 

3. krok - vývar: Vývar očistíme a rozrežeme cherry paradajky na polovice, nakrájame mrkvu, jarnú cibuľku, stopkový zeler a očistíme cesnak. V menšom hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme 2 strúčiky cesnaku. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, mrkvu, zeler, schránky z kreviet, s chvostom a nožičkami a polovicu paradajok. To celé spolu opražíme na miernom až silnom ohni približne 5 minút. Pridáme 50 ml bieleho vína, privedieme do varu a necháme variť na silnom ohni 3 minúty, aby sa alkohol z vína odparil. pridáme 500 ml vody, štipku morskej soli, celé zrniečka bieleho korenia a necháme to variť ďalších 30 minút na miernom ohni. Hotový vývar rozmixujeme a precedíme cez sitko. 

4. krok – dočistenie slávok: Vylejeme vodu z misy a pod tečúcou vodou slávky ručne dôkladne masírujeme a trieme jednu o druhú. Keď sa misa opäť naplní vodou, vodu vylejeme a zopakujeme ešte dvakrát. Vodu a slávky necháme v mise. Následne budeme každou slávkou samostatne poklopkávať po kuchyskej linke. tú, ktorá zanechá stopy piesku, vyhodíme. Necháme len tie, ktoré nezanechali žiadne nečistoty. Tieto slávky potom ešte posledný raz premyjeme. Takto umyté slávky sú pripravené na varenie. 

5. krok – varenie slávok : Rozohrejeme trochu olivového oleja v hlbokom hrnci a opražíme jeden strúčik cesnaku. Pridáme slávky, podlejeme ich zvyškom (250 ml) vína a privedieme do varu. Necháme slávky variť približne 7 minút na miernom až silnom ohni, kým sa všetko slávky otvoria. Následne slávky precedíme a šťavu si necháme na dokončenie polievky. 

6. krok – dokončenie polievky: V hrnci rozohrejeme olivový olej a opražíme jedno sušené chilli. Následne pridáme a orestujeme druhú polovicu paradajok a paradajkový koncentrát. Pridáme šťavu z vývaru a zo slávok. Necháme variť na miernom ohni 20 minút. Medzičasom oddelíme uvarené slávky od schránok. Zopár ich môžeme nechať vcelku, budú slúžiť na dekoráciu polievky. Po 20 minútach, pridáme do vývaru očistené krevety, spolu so všetkými slávkami a necháme to všetko zovrieť ešte 7 minút. Po vypnutí pridáme nasekanú petržlenovú vňať a servírujeme s chlebom a bielym vínom. 

food blogerka Lucia Marečáková