Arabský chlieb alias pita je placka z chlebového cesta, ktorá má vo vnútri priestor, do ktorého sa dáva buď zelenina, omáčka, alebo na jemno nakrájané mäso. Táto pochúťka je vhodná aj na obed, či večeru, pretože zasýti na dlhý čas. Môžete ho pripravovať na rôzne spôsoby, podľa vašej chuti.

Počet porcií: 4 - 6 
Príprava: 45 minút 

Ingrediencie:

  • 2 ČL kurkumy 
  • 1 ČL celého čierneho korenia 
  • 1 ČL celého farebného korenia 
  • ¼ ČL škorice 
  • ¼ ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška 
  • 300 g kuracích pŕs 
  • 300 g jahňacích pečienok 
  • 2 PL extra panenského olivového oleja 
  • 2 väčšie žlté cibule 
  • soľ 
  • pita chlieb 
  • 500 ml gréckeho jogurtu 
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku 
  • tekvicové semienka 
  • 1 PL tekvicového oleja 
  • 1 PL olivového oleja 

Postup: 

Do mažiara nasypeme kurkumu, škoricu, čierne a farebné korenie a roztlčieme na jemný prášok. Kuracie prsia nakrájame na kocky a na prudkom ohni orestujeme na panvici s olivovým olejom dohneda. Dáme do misky a odložíme nabok. Očistené jahňacie pečienky pokrájané na približne rovnako veľké kúsky ako kura a na tej istej panvici restujeme na strednom plameni 2–3 minúty. Pridáme ich do misky s kuracím mäsom. Ošúpanú cibuľu pokrájanú na veľké kúsky opekáme na tej istej panvici do karamelova, približne 5 minút. Potom k cibuli pridáme zmes korenín, kuracie prsia, jahňacie pečienky a osolíme. Pečieme ešte 3 minútky. Všetko naberieme do pita chlebu a servíruje s dipom, ktorý pripravíme zmiešaním jogurtu, olivového a tekvicového oleja, roztlačeného cesnaku a  soli. Dekorujeme tekvicovými semienkami a olejom.