Pripravte pre vašich najbližších prekvapenie pod stromčekom, ktoré otvoria naozaj s chuťou. Kto tvrdí, že vianočný darček nemôže mať lákavú jedlú podobu?

Časová náročnosť: 120 minút

Ingrediencie (na 1 chalúpku):

  • 800g hladkej múky
  • 280g práškového cukru
  • 120g masla alebo tuku na pečenie
  • 5 lyžíc tekutého medu
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžice perníkového korenia

Bielková poleva:

  • 2 bielky
  • asi 300g práškového cukru
  • jedlé farbivá podľa fantázie

Postup:

Zo surovín vypracujte cesto, vyváľajte ho na doske a vykrojte časti chalúpky (4 steny podľa požadovanej veľkosti, okná, komín, dvere a podstavec podľa veľkosti). Uložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri 170°C asi 10 minút, do zhnednutia. Perníčky po upečení jemne potrite vajcom rozšľahaným spolu s lyžičkou vody. Časti chalúpky zlepte bielkovou polevou a ozdobte podľa fantázie pomocou cukrárskeho vrecúška: bielky vyšľahajte s trikrát preosiatym cukrom. Bielkovú polevu zafarbite podľa vkusu potravinárskym farbivom. Nechajte poriadne stuhnúť a potom zabaľte do škatuľky alebo celofánu.

Náš TIP: Chalúpku podarujte spolu s krásnym porcelánovým tanierikom, ktorý bude zároveň slúžiť ako podstavec.

 

Autor: Nina Nováková