Prekvapte seba a svojich najbližších niečím menej tradičným. Vianoce sú predsa aj o tom, že si doprajeme. Hlavne, čo sa jedla týka. 

Počet porcií: 6–8 
Príprava: 90 minút 

Ingrediencie:

  • 1 kg šunky vcelku s kožou 
  • klinčeky
  • 200 ml suchého červeného vína 
  • 150 ml medu
  • 50 ml vody 
  • 1 lyžica octa balzamiko 
  • šťava z 1/2 pomaranča 
  • 2 mrkvy
  • vetvičky rozmarínu 

Postup:

Šunku z vrchnej strany narežeme do tvaru mriežky. Do vzniknutých mriežok napicháme klinčeky. V hrnci zmiešame víno, med, pomarančovú šťavu a ocot balzamiko. Zmes občas premiešame a varíme 15 minút, kým nezačne hustnúť a peniť. Uvarené mäso vložíme do pekáča, podlejeme vodou a polovicou  medovej glazúry. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri 190 °C. Mäso vyberieme, polejeme zvyškom medovej glazúry, pridáme očistenú mrkvu a pečieme ešte 45 minút. Podávame ozdobené vetvičkami rozmarínu so zemiakmi.