Prekvapte seba a svojich najbližších niečím menej tradičným. Vianoce sú predsa aj o tom, že si doprajeme. Hlavne, čo sa jedla týka.
Počet porcií: 6–8
Príprava: 90 minút
Ingrediencie:
- 1 kg šunky vcelku s kožou
- klinčeky
- 200 ml suchého červeného vína
- 150 ml medu
- 50 ml vody
- 1 lyžica octa balzamiko
- šťava z 1/2 pomaranča
- 2 mrkvy
- vetvičky rozmarínu
Postup:
Šunku z vrchnej strany narežeme do tvaru mriežky. Do vzniknutých mriežok napicháme klinčeky. V hrnci zmiešame víno, med, pomarančovú šťavu a ocot balzamiko. Zmes občas premiešame a varíme 15 minút, kým nezačne hustnúť a peniť. Uvarené mäso vložíme do pekáča, podlejeme vodou a polovicou medovej glazúry. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri 190 °C. Mäso vyberieme, polejeme zvyškom medovej glazúry, pridáme očistenú mrkvu a pečieme ešte 45 minút. Podávame ozdobené vetvičkami rozmarínu so zemiakmi.