Jedlá zo šunky sú nepochybne spolu s pečením koláčov tradíciou a rutinou počas vianočných sviatkov. Vyúdená, čerstvá, pečená šunka je skvelý recept, ktorý stojí za to vyskúšať!
Počet porcií: 6–8
Príprava: 90 minút
Ingrediencie:
- 1 kg údeného bravčového stehna s kožou
- klinčeky
- 200 ml suchého červeného vína
- 150 ml medu
- 50 ml vody
- 1 lyžica octu balzamiko
- šťavu z 1/2 pomaranča
- 2 mrkvy
- vetvičky rozmarínu
Postup:
Bravčové stehno z vrchnej strany narežeme do tvaru mriežky. Do vzniknutých kociek napicháme klinčeky. V hrnci zmiešame víno, med, pomarančovú
šťavu a ocot balzamiko. Zmes občas premiešame a varíme 15 minút, kým nezačne hustnúť a peniť. Mäso vložíme do pekáča, podlejeme ho vodou a polovicou medovej glazúry. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri 190 °C. Potom mäso vyberieme, polejeme ho zvyškom medovej glazúry, pridáme očistenú mrku a pečieme ešte 45 minút. Podávame ozdobené vetvičkami rozmarínu so zemiakovým šalátom.