Bravčová panenka sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. My prinášame recept na jej verziu v chutnej jemne sladkej marináde, ktorá ešte zvýrazní skvelú chuť bravčového mäsa a rozhodne stojí za vyskúšanie.

Počet porcií: 6–8 
Príprava: 90 minút

Ingrediencie:

  • 2 kg bravčovej panenskej sviečkovice 
  • 300 ml piva 
  • 100 ml medu 
  • 250 g cukru 
  • čierne korenie 
  • soľ 

Postup:

V kastróliku zmiešame pivo, med a cukor a varíme 5–10 minút, kým nezredukujeme objem na polovicu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 190 °C. „Panenku“ osolíme, okoreníme, zhruba 20 minút pečieme v pekáčiku. Mäso vyberieme a rúru stlmíme na 150 °C. Potrieme ho pripravenou marinádou a pár lyžíc si odložíme na neskôr. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 40 minút, za občasného potierania výpekom. Potom mäso vyberieme a necháme ho odpočinúť. Marinádu, ktorú sme si odložili, pridáme do pekáčika a prilejeme 100 ml vody. Na silnom ohni privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme dozhustnutia. Upečenú panenskú sviečkovicu podávame so zemiakovým pyré, preliatu výpekom.