Osie hniezda sú skvelé na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert za obedom. Ocenia ich deti, ale pochutia si na nich aj maškrtní dospeláci. Vanilkový cukor môžete kombinovať s cukrom škoricovým, na skvelej chuti to nič nepokazí. 

Počet porcií: 12 porcií 
Príprava: 90 minút  

Ingrediencie:

  • 350 g hrubej múky 
  • 5 žĺtkov 
  • 1 kocka droždia 
  • trocha mlieka 
  • štipka soli 
  • 1 lyžica práškového cukru 
  • 200 ml sladkej smotany 
  • 2 lyžice vanilkového cukru 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masla 
  • malá hrsť mletých vlašských orechov 

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Do múky pridáme žĺtky, štipku soli, práškový cukor, kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 30 minút. Maslo vymiešame s cukrom a pridáme mleté orechy. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a potrieme maslovou plnkou. Zrolujeme a roládu nožom rozdelíme na 12 častí, ktoré poukladáme vedľa seba do vymastenej a múkou vysypanej nádoby a dáme piecť do rúry. Sladkú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom, po 15 minútach pečenia zalejeme osie hniezda 1/3 smotany a toto zopakujeme ešte dvakrát. Nakoniec necháme ešte 10 minút dopiecť a za tepla vyklopíme.