Mrkvy sa nemusíte báť ani v koláčoch! Orechovo-mrkvový koláč patrí k skutočne výživným zákuskom, je vláčny, jemnučký a na chladné dni ako stvorený.

Počet porcií: 6-8 
Príprava: 60 minút 

Ingrediencie:

  • 200 g vlašských orechov 
  • 250 g mrkvy
  • 250 g masla
  • 250 g hnedého cukru 
  • 2 lyžičky práškového cukru 
  • 4 vajcia
  • šťava a kôra z jedného pomaranča
  • 170 g hladkej múky 
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 250 g syra philadelphia 
  • soľ 

Postup:

Najprv vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom pridávame žĺtky, nastrúhanú kôru a šťavu z polovice pomaranča. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom a namletými orechmi (časť orechov posekáme a odložíme na zdobenie) a pridáme do zmesi. Všetko spolu premiešame. Rúru zapneme na 180 °c a tortovú formu (23 cm) vystelieme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme dotuha so štipkou soli. Mrkvu umyjeme, olúpeme, nastrúhame a pridáme do zmesi. Premiešame a nakoniec opatrne primiešame aj vyšľahanú bielkovú penu. Cesto nalejeme do formy, uhladíme a dáme piecť na 50 minút. Po pol hodine môžeme povrch prikryť papierom na pečenie, aby sa vrch nespálil. Po upečení necháme chvíľku vychladnúť, vyberieme z formy. Pripravíme krém zmiešaním syra philadelphia, práškového cukrua nastrúhanej kôry z polovice pomaranča. Krém nanesieme na koláč a ozdobíme orechmi.