Ak hľadáte recept na skutočne famózny a slávnostný zákusok, ste na správnom mieste. Zákusok s názvom Mont Blanc pochádza z Talianska a svojou lahodnou chuťou si vás získa ihneď. Ak patríte k milovníkom gaštanového pyré, rozhodne by ste ho mali vyskúšať.

Počet porcií: 12 
Príprava: 90 minút 

Ingrediencie:

  • 200 g práškového cukru 
  • 4 vajcia
  • 200 g polohrubej múky 
  • 1 kypriaci prášok 
  • 100 ml oleja
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 1 lyžica pomarančovej kôry
  • štipka soli 

Gaštanový krém:

  • 1 balíček gaštanového pyré
  • štipka práškového cukru 
  • kvapka rumu
  • 125 ml smotany na šľahanie 

Smotanový krém:

  • 100 g kryštálového cukru 
  • 4 lyžice vody 
  • 2 lyžice kukuričného sirupu 
  • 3 vaječné žĺtky
  • 3 želatíny
  • 125 ml smotany na šľahanie 

Postup:

V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu. Primiešame pomarančovú kôru, šťavu a olej. V druhej miske zmiešame múku s kypriacim práškom, štipkou soli a vyšľahanými bielkami. Všetko zmiešame dokopy a vypracujeme cesto. Do rozohriatej rúry na 190 stupňov vylejeme cesto na plech, pečieme 20 minút. V hrnci necháme zovrieť vodu s cukrom. Prilievame vyšľahané žĺtky a šľaháme na nízkych otáčkach. Keď vlejeme celú zmes, šľaháme na najvyšších otáčkach, kým nevznikne pena. Želatínu namočíme do studenej vody na 5 minút, vyžmýkame ju, zalejeme 2 lyžicami smotany a dáme rozpustiť do mikrovlnnej rúry na 10 sekúnd. Pridáme žĺtkovú penu. Gaštanové pyré prepasírujeme cez sitko, pridáme cukor s rumom. Vyšľaháme šľahačku a pridáme do pyré. Z cesta pomocou okrúhlej formičky povykrajujeme kolieska, nanesieme na ne krém. urobíme dve vrstvy a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme pyré po celom obvode. Na vrch môžeme na dozdobenie položiť gaštan obliaty čokoládou.