Pokiaľ ide o zloženie štedrovečerného menu, existuje mnoho ľudí, ktorí sa držia rokmi overenej klasiky. To však neznamená, že si nezaslúži upgrade v podobe dotyku modernej kuchyne. Mliečna šošovicová polievka je jeho skvelým reprezentantom, ktorý si nájde miesto nielen na vianočnom stole.

Časová náročnosť: 30 minút

Ingrediencie (na 4-6 porcií):

  • 250 g šošovice
  • 2 zemiaky typu A
  • 180 ml smotany na varenie
  • 500 ml mlieka
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžice hladkej múky
  • tuzemský um a sušené slivky na podávanie
  • soľ, ocot a cukor na dochutenie

Postup:

Suchú šosovicu zalejte vodou a nechajte cez noc zmäknúť. Na druhý deň ju zlejte a zalejte novodu vodou (asi 2 cm nad šošovicu), varte spolu so zemiakmi nakrájanými na kocky a bobkovým listom do zmäknutia a ochuťte soľou. Múku s trochou mlieka vymiešajte na hladkú kašičku, prilejte zvyšné mlieko a smotanu a prilejte do polievky. Za stáleho miešania krátko povarte. Pred servírovaním dochuťte cukrom a octom a ozdobte pripravenými slivkami: slivky s umom a trochou vody povarte, kým zmäknú.

 

Autor: Jana Illéšová