Zázračná jarná bylinka akou je medvedí cesnak si rozhodne nájde široké uplatnenie v každej kuchyni. Je známy nielen vďaka svojej výraznej cesnakovej chuti, ale aj tým, že  poskytuje významné benefity pre zdravie. A okrem iného, za minimálny čas z neho dokážete vykúzliť aj takúto chutnú krémovú polievku. 

Počet porcií: 4-5 
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • medvedí cesnak / 50 ks väčších listov 
  • 100 g pórika 
  • 120 g jarných zemiakov 
  • 1 ks jarnej cibuľky 
  • 25 g masla 
  • ½ ks muškátového orieška 
  • 100 ml jogurtu gréckeho typu 
  • olivový olej 
  • morská soľ 

Postup:

Vo väčšom hrnci 5 minút na masle opekáme pokrájanú jarnú cibuľku. Ochutíme štipkou morskej soli a postrúhaným muškátovým orieškom, premiešame. Pridáme pokrájaný pórik, opekáme ďalšie 3-4 minúty. Zalejeme vodou (500 ml) a vložíme ošúpané, pokrájané zemiaky. Varíme aspoň štvrť hodiny. Hneď po dovarení vhodíme do hrnca aj pokrájané listy medvedieho cesnaku (zopár celých kúskov odložíme bokom) a necháme spariť. Až potom všetko vyšľaháme ponorným mixérom. Do hladkej polievky vmiešame jogurt a všetko už len necháme prejsť varom. Rúru predhrejme na 180 °C. Odložené listy medvedieho cesnaku potrieme olivovým olejom a osolíme. Uložíme na plech s papierom na pečenie a na desať minút vložíme do rúry. Listy celkom stmavnú a vysušia sa, chuť medvedieho cesnaku tak bude ešte intenzívnejšia. Použijeme pri servírovaní, priamo do taniera.