Vianoce sú len raz za rok a preto je zvykom dopriať si počas nich tie najlepšie špeciality. Výnimkou nie je ani tradičná medovina, ktorú si vďaka nášmu receptu môžete pripraviť aj doma.
Počet porcií: 4 litre
Príprava: 30 minút + odstátie
Ingrediencie:
- 1 l medu
- 2 citróny
- 4 litre vody
- kvasinky
- 2 jablká
- bylinky podľa chuti (klinčeky, škorica, badián)
Postup:
Med dáme do vody, zohrievame a miešame, kým sa med nerozpustí. citróny odšťavíme. Pridáme citrónovú šťavu spolu s jablkami pokrájanými na štvrtinky a kvasinkami (zoženiete vo včelárskom obchode alebo v e‐shopoch). Vychladnutú zmes prelejeme do demižóna a pridáme byliny. Odložíme na teplé miesto a necháme kvasiť 6‐8 týždňov pri teplote 25‐30 °c. Potom medovinu precedíme, necháme odstáť ďalších 6‐8 týždňov, no pri nižšej teplote ako v prvej fáze kvasenia. Hotovú medovinu nalievame do fliaš.