Koláč z medových plátov plnený famóznou orieškovou plnkou. To je tradičná Marlenka, ktorú miluje azda každý. Vyskúšajte preto náš overený a recept a pripravte si domácu Marlenku, ktorej neodolá nik.

Počet porcií: 1 koláč 
Príprava: 60 minút + odležanie 

Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 300 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 5 lyžíc medu 
  • 1 lyžica jedlej sódy 
  • trochu mlieka 
  • vlašské orechy 
  • oriešková alebo čokoládová nátierka 

Plnka: 

  • 250 g masla 
  • 1 salko 

Postup:

V malom kastróliku roztopíme maslo. V miske zmiešame jedlú sódu, múku, vajcia, cukor a med. Do vzniknutej zmesi pridáme aj roztopené maslo a mixérom poriadne vyšľaháme. Podľa potreby prilievame mlieko. vznikne cesto ako na lievance, ktoré sa bude dať rozotrieť. Pripravíme si 4 papiere na pečenie. Na každý papier nakreslíme obrys vnútornej strany plechu a na celý obdĺžnik natrieme cesto. Každý plát potom vložíme na papieri na plechu do rozpálenej rúry na 180 °C a pečieme 6‐8 minút, kým nezačnú okraje hnednúť. Necháme vychladnúť na plechoch a medzitým urobíme plnku. Maslo vyšľaháme a zašľaháme k nemu salko. pláty vyklopíme z plechov. krém rozdelíme na 4 časti a každý plát natrieme. Natreté pláty stlačíme a až potom potrieme vrchný. Orežeme a znovu zatrieme aj po bokoch. Celú marlenku posypeme nasekanými orechmi a vtlačíme ich do krému. Ohrejeme trochu čokoládovej nátierky a na marlenku nanesieme čiary. Dáme stuhnúť do chladničky. Potom ju zabalíme do potravinárskej fólie – bude mäkšia a nevyschne.