Koláč z medových plátov plnený famóznou orieškovou plnkou. To je tradičná Marlenka, ktorú miluje azda každý. Vyskúšajte preto náš overený a recept a pripravte si domácu Marlenku, ktorej neodolá nik.
Počet porcií: 1 koláč
Príprava: 60 minút + odležanie
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 4 vajcia
- 300 g masla
- 200 g práškového cukru
- 5 lyžíc medu
- 1 lyžica jedlej sódy
- trochu mlieka
- vlašské orechy
- oriešková alebo čokoládová nátierka
Plnka:
- 250 g masla
- 1 salko
Postup:
V malom kastróliku roztopíme maslo. V miske zmiešame jedlú sódu, múku, vajcia, cukor a med. Do vzniknutej zmesi pridáme aj roztopené maslo a mixérom poriadne vyšľaháme. Podľa potreby prilievame mlieko. vznikne cesto ako na lievance, ktoré sa bude dať rozotrieť. Pripravíme si 4 papiere na pečenie. Na každý papier nakreslíme obrys vnútornej strany plechu a na celý obdĺžnik natrieme cesto. Každý plát potom vložíme na papieri na plechu do rozpálenej rúry na 180 °C a pečieme 6‐8 minút, kým nezačnú okraje hnednúť. Necháme vychladnúť na plechoch a medzitým urobíme plnku. Maslo vyšľaháme a zašľaháme k nemu salko. pláty vyklopíme z plechov. krém rozdelíme na 4 časti a každý plát natrieme. Natreté pláty stlačíme a až potom potrieme vrchný. Orežeme a znovu zatrieme aj po bokoch. Celú marlenku posypeme nasekanými orechmi a vtlačíme ich do krému. Ohrejeme trochu čokoládovej nátierky a na marlenku nanesieme čiary. Dáme stuhnúť do chladničky. Potom ju zabalíme do potravinárskej fólie – bude mäkšia a nevyschne.