Pre mnohých je kura samozrejmou súčasťou každého nedeľného obeda. O tom, ako ho správne upiecť, by sa dali popísať traktáty, v našom recepte je však kľúčom k správne pripravenému kuriatku jeho príloha. Gratinované zemiaky túto nedeľnú klasiku skvele prevoňajú a dodajú jej tú správnu chuťovú bodku.
Počet porcií: 4
Príprava: 100 minút
Ingrediencie:
- 5 väčších zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 lyžičky lístkov tymianu
- soľ
- čierne korenie
- 150 g masla
- 2 jarné kuriatka
- 1 citrón
- 4 stonky tymianu
- 50g masla
- 3 lyžice olivového oleja
Postup:
Zemiaky olúpte a nastrúhajte na tenké plátky do misy. Cibuľu olúpte a nakrájajte na polovičné kolieska. Pridajte k zemiakom spolu s tymianom. Osoľte, okoreňte a premiešajte. Väčšiu zapekaciu misu vytrite maslom. Urovnajte do nej
polovicu zemiakov. Na ne naskladajte polovicu masla nakrájaného na plátky. Zakryte zvyšnými zemiakmi, urovnajte a na povrch rozložte plátky zvyšného masla. Kuriatka opláchnite a osušte. Osoľte ich a okoreňte zvrchu i vnútri. Do každého kuriatka vložte štvrtku citróna, vetvičku tymianu a kúsok masla. Kuriatka položte na zemiaky prsičkami dolu, potrite ich olejom
a posypte zvyšnými lístkami tymianu. Vložte do rúry vyhriatej na 170°c a pečte asi 45 minút. Potom kuriatka otočte a dopečte ešte zhruba 20 minút, dozlatista a domäkka. Servírujte spolu s gratinovanými zemiakmi.
Náš TIP: Zemiaky môžete pred zapečením preliať smotanou. Budú jemnejšie a delikátnejšie.