Pre mnohých je kura samozrejmou súčasťou každého nedeľného obeda. O tom, ako ho správne upiecť, by sa dali popísať traktáty, v našom recepte je však kľúčom k správne pripravenému kuriatku jeho príloha. Gratinované zemiaky túto nedeľnú klasiku skvele prevoňajú a dodajú jej tú správnu chuťovú bodku.

Počet porcií: 4
Príprava: 100 minút

Ingrediencie:

  • 5 väčších zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžičky lístkov tymianu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 150 g masla
  • 2 jarné kuriatka
  • 1 citrón
  • 4 stonky tymianu
  • 50g masla
  • 3 lyžice olivového oleja

 

Postup:

Zemiaky olúpte a nastrúhajte na tenké plátky do misy. Cibuľu olúpte a nakrájajte na polovičné kolieska. Pridajte k zemiakom spolu s tymianom. Osoľte, okoreňte a premiešajte. Väčšiu zapekaciu misu vytrite maslom. Urovnajte do nej
polovicu zemiakov. Na ne naskladajte polovicu masla nakrájaného na plátky. Zakryte zvyšnými zemiakmi, urovnajte a na povrch rozložte plátky zvyšného masla. Kuriatka opláchnite a osušte. Osoľte ich a okoreňte zvrchu i vnútri. Do každého kuriatka vložte štvrtku citróna, vetvičku tymianu a kúsok masla. Kuriatka položte na zemiaky prsičkami dolu, potrite ich olejom
a posypte zvyšnými lístkami tymianu. Vložte do rúry vyhriatej na 170°c a pečte asi 45 minút. Potom kuriatka otočte a dopečte ešte zhruba 20 minút, dozlatista a domäkka. Servírujte spolu s gratinovanými zemiakmi.

Náš TIP: Zemiaky môžete pred zapečením preliať smotanou. Budú jemnejšie a delikátnejšie.