Chutné a krehké koláčiky ako z cukrárne! To sú makrónky, ktoré obľubujú mnohí z nás. Neváhajte a pripravte si ich doma a zaručene si na nich pochutíte všetci.
Počet kusov: 60
Príprava: 60 minút
Ingrediencie:
- 210 g mandľovej múky
- 210 g práškového cukru
- 170 g vaječných bielkov
- 3 g vanilky
- 240 g kryštálového cukru
- 1,5 dcl vody
- štipka soli
- tekuté potravinárske
- farbivo podľa výberu
Plnka:
- 100 g mascarpone
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžičky masla
- tekuté potravinárske
- farbivo podľa výberu
Postup:
Mandľovú múku preosejeme do misky cez sitko, rovnako aj práškový cukor. Nasucho ponorným mixérom párkrát premixujeme. Pridáme vanilku v prášku a 80 g vaječných bielkov izbovej teploty. Miešaním vypracujeme cesto. Zvyšné bielky spolu s čajovou lyžičkou kryštálového cukru a štipkou soli vyšľaháme pomocou kuchynského robota na pomalých otáčkach na pevný sneh. Zatiaľ rozpustíme kryštálový cukor v hrnci s vodou. Sporák zapneme na najvyšší stupeň ohrevu, miešame metličkou. Privedieme do varu a ďalej miešame približne 10 minút, kým má sirup cca 120 °C. Ihneď odstavíme, zdvihneme otáčky robota na stredný stupeň a pomaly prilievame sirup čo najbližšie k stene misky k vyšľahaným bielkom. Šľaháme ďalej, až kým misa nebude na dotyk vlažná. Zoberieme vypracované cesto a postupne doň primiešavame sneh. Keď je hmota hladká, pridáme toľko farbiva, ako intenzívne chceme mať makrónky zafarbené. Premiešame. Cesto naplníme do zdobiaceho vrecúška s hladkým okrúhlym nadstavcom. Na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčame cesto dostatočne od seba v nami zvolenej veľkosti. Keď máme pokrytý celý plech, uchopíme ho do rúk, palcami prichytíme papier a buchneme s plechom asi desaťkrát o pracovnú dosku, aby sa cesto rovnomerne rozlialo a neboli v ňom vzduchové bubliny. Rúru rozohrejeme na 170 °C. Plech vložíme do spodnej tretiny a stiahneme teplotu na 130 °C. Pečieme 12 minút. Upečené makrónky necháme vychladnúť. Ingrediencie na plnku zmiešame, zmes dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou a makrónky naplníme. Hotové necháme odležať v chladničke.