Veľká noc je ako stvorená na pripomenutie si skvelých slovenských tradícií. Jednou z nich sú aj tieto jemné zemiakové šúľance, zasnežené cukrom s makom a preliate horúcim maslom. Vyskúšajte ich pripraviť podľa tohto overeného receptu. Sú úžasne jednoduché a pritom chutia presne ako od babičky.

Počet porcií: 4
Príprava: 30 minút 

Ingrediencie:

  • 700 g zemiakov 
  • 1 vajce 
  • 200 g masla 
  • 300 g polohrubej múky 
  • mletý mak 
  • soľ 
  • cukor 

Postup: 

Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, ošúpeme ich a postrúhame na jemno. Dáme variť veľký hrniec s osolenou vodou. Potom si pripravíme cesto. Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca. Nakrájame ho na rovnaké časti, z ktorých ušúľame dlhé valčeky. Jemne ich pomúčime a dlaňami vytvarujeme do šúľancov. Dáme ich variť do vriacej vody. Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.